Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Σημαντικός ο ρόλος του ψηφιακού γονέα για την εκπαίδευση των νηπίων

Η ενασχόληση των παιδιών με το Διαδίκτυο ξεκινά πια σε ηλικίες που λίγα χρόνια πριν ούτε καν θα το φανταζόμασταν. Μοιάζουν συχνά να έχουν γεννηθεί με ένα smart phone ή ένα tablet στα χέρια, γεγονός που κάνει τον ρόλο του γονέα εξαιρετικά σημαντικό. Σύμφωνα με την ενημερωτική εκστρατεία Kids@Safety, τα παιδιά σε ηλικίες έως 3 ετών δείχνουν μόνο μερικό ενδιαφέρον για τον ψηφιακό κόσμο. Υιοθετούν όμως τη συμπεριφορά των γονιών τους απέναντι στον υπολογιστή.

Για τον λόγο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να ανακαλύπτουν από τόσο νωρίς τον υπολογιστή μαζί με το παιδί τους για 5-10 λεπτά κατά περίπτωση. Να το αφήσουν να συλλέξει πρακτικές εμπειρίες, καθώς αυτό που το ενθουσιάζει δεν είναι οι εικονικοί κόσμοι, αλλά το παιχνίδι με το πληκτρολόγιο. Ο ρόλος λοιπόν του ψηφιακού γονέα γίνεται ένας από τους σημαντικότερους ρόλους που καλούμαστε να παίξουμε οι ενήλικες για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στην ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Σήμερα, Τρίτη, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, μια πρωτοβουλία του δικτύου nsafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, είναι μια καλή αφορμή να αφυπνιστούμε σχετικά με θέματα ασφάλειας στον ψηφιακό κόσμο. Όσον αφορά τη χώρα μας, σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι 7 στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζουν από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να έχει λογαριασμό Gmail. Ακόμη, ένας στους δύο πιστεύει ότι επιτρέπεται το «κατέβασμα» βίντεο από το YouTube, ενώ 4 στους 10 δεν γνωρίζουν σε τι μας ενημερώνει η «Πολιτική Απορρήτου» ενός ιστοχώρου.

Μέσω της ενημερωτικής εκστρατείας «Kids@safety: internet, κινητό και παιδί», που κλείνει επτά χρόνια δράσης, έχουν ήδη ενημερωθεί 200.000 γονείς και παιδιά για την ορθή χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Στη σελίδα της εκστρατείας οι γονείς μπορούν να βρουν, μαζί με ειδήσεις, οπτικοακουστικό υλικό, έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών στο διαδίκτυο και παραπομπές σε πολύτιμες πηγές για το θέμα.

Η πρωτοβουλία δημιουργήθηκε από τη Wind πριν από επτά χρόνια με στόχο να παραγάγει γνώση και υπεύθυνη πληροφόρηση για την ορθή χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου ειδικότερα από παιδιά και εφήβους. Για την ενημέρωση γονέων και παιδιών έχουν διοργανωθεί ημερίδες και έχουν γίνει συνεργασίες με αρμόδιους φορείς όπως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το Saferinternet.gr.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου