Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Τρίκαλα: “Μαθήματα πρόσβασης” από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. – Αποκαλυπτική έρευνα για τις ράμπες

Τα προβλήματα και εμπόδια προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία -και όχι μόνο- σε επιχειρήσεις και Δημόσιες Υπηρεσίες, σε απίστευτα μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι δείχνει η εικόνα της πόλης, αναδεικνύει η Ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Τρικάλων, με δράσεις που υλοποιούν στο περιθώριο του προγράμματος Free Mobility αλλά και σχετικής αποκαλυπτικής έρευνας. 

Δείγμα της όλης προσπάθειας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες αναφορικά με την ελεύθερη μετακίνηση και πρόσβαση όλων, έδειξαν σήμερα τα μέλη της Ομάδας, μέσα από δρώμενα βιωματικού χαρακτήρα, όπως παιχνίδι, ζωγραφική και διανομή έντυπου υλικού. Οι δράσεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης με την υποστήριξη Ομάδας Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων, τη Δημοτική Αστυνομία, μαθητές σχολείων, τη θεατρική Ομάδα του Δήμου αλλά και φοιτητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Τρικάλων. Όσο για τα αποτελέσματα της έρευνας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τρικάλων, απέδειξε για πολλοστή φορά ότι ιδιώτες και Δημόσιες Υπηρεσίες εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στα στοιχειώδη για το δικαίωμα στον ελεύθερη πρόσβαση, ούτε καν με τις βασικές υποδομές όπως οι ειδικές ράμπες. Ωστόσο, τα μηνύματα του προγράμματος Free Mobility διαδόθηκαν από την Ομάδα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., επιβραβεύοντας συμβολικά, με ένα κίτρινο μπαλόνι, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν ράμπες πρόσβασης, ενώ με ένα κόκκινο μπαλόνι “στιγματίστηκαν” οι Δημόσιες Υπηρεσίες που δεν φροντίζουν για την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Λιγοστές ράμπες – Ανύπαρκτοι χώροι υγιεινής

Η φετινή δράση-έρευνα της Ομάδας Free Mobility τους Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τρικάλων, στην οποία συμμετείχαν οκτώ μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, εστίασε στην καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στα καταστήματα, όπως εμπορικά, καφετέριες – εστιατόρια και φαρμακεία. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος και φυσικά της αδιαφορίας, αφού μόλις ο ένας στους δέκα ελευθεροεπαγγελματίες έχει φροντίσει να υπάρχει ράμπα στην είσοδο της επιχείρησής του. Πιο αναλυτικά, σε 201 εμπορικά καταστήματα που καταμετρήθηκαν, μόλις τα 18 διέθεταν ράμπα, εκ των οποίων οι δύο ακατάλληλες και οι πέντε στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο ή ακόμη και με τον δρόμο. Από 56 καφετέριες και εστιατόρια, οι 13 διέθεταν ράμπες, με μία εξ’ αυτών ακατάλληλη και ακόμη μία μετακινούμενη. Από τα 11, δε, φαρμακεία που κατέγραψε η έρευνα, μόνον το ένα διέθετε ράμπα, με τη συνολική εικόνα να δείχνει ότι από 268 επιχειρήσεις, μόνον οι 32 έχουν φροντίσει να διαθέτουν ράμπα και κάποιες από αυτές να χαρακτηρίζονται προβληματικές. Σχετικά, δε, με τον κατάλληλο χώρο υγιεινής, τα στοιχεία της έρευνας είναι απογοητευτικά, αφού θεωρείται πολυτέλεια τέτοιος χώρος (δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου) σε κανένα από τα εμπορικά καταστήματα και τα φαρμακεία, ενώ από τις 56 καφετέριες-εστιατόρια μόνο τέσσερις επιχειρήσεις έχουν χώρους τουαλέτας – WC, κι αυτοί με προβλήματα. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δόθηκαν ήδη στον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων και στο Επιμελητήριο, με την παρουσίαση της όλης εργασίας να έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου με δημόσια εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Μύλο Ματσόπουλου.


Το Πρόγραμμα Free Mobility

Η εκστρατεία Free Mobility υλοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά ως παράλληλη δράση της εκστρατείας Ecomobility που συνεχίζεται επί 14 χρόνια.Ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με την ελπίδα οι μαθητές από τα Ειδικά Σχολεία να προσεγγίσουν τις δυσκολίες που προκαλούν οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης στην λειτουργία των πόλεων, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των συμπολιτών τους. Στόχος της εκστρατείας Free Mobility είναι οι ομάδες μαθητών από Ειδικά Σχολεία, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., να εντοπίσουν μέσα από την παρατήρηση τα προβλήματα μετακίνησης, τις ελλείψεις στη συγκοινωνιακή δομή, τα εμπόδια πεζών ή ατόμων με κινητικές δυσκολίες καθώς και τυχόν παρατυπίες που προκαλούν τη δυσκολία ελευθερίας στην καθημερινή μετακίνηση στην πόλη.Μέσα από το πρόγραμμα οι ομάδες των μαθητών καλούνται να μελετήσουν τρόπους και να προτείνουν λύσεις, με βάση τις αποφάσεις και υποχρεώσεις που ισχύουν σήμερα.

Δράσεις που υλοποιήθηκαν

Πέραν της προαναφερόμενης καταγραφής σε επιχειρήσεις και καταστήματα, η Ομάδα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τρικάλων υλοποίησε σειρά άλλων δράσεων, με σημαντικότερες τον εντοπισμό βασικών προβλημάτων σε διαβάσεις , χαλασμένα πεζοδρόμια με ανεπαρκή υλικοτεχνική υποδομή και παρατυπίες στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ χαρτογραφήθηκαν δύο προσβάσιμες διαδρομές, η πρώτη για βασικές Υπηρεσίες (Εφορία, Πρόνοια, Δημαρχείο, ΙΚΑ, Δημοτική βιβλιοθήκη κ.λπ.) και η δεύτερη τουριστικού ενδιαφέροντος με αφετηρία το Φρούριο και τερματισμό το Μουσείο Τσιτσάνη (Κουρσούμ Τζαμί), πάνω στην οποία δημιουργήθηκε και ηλεκτρονικός χάρτης. Σχετικές συναντήσεις έγιναν με τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου όπως και με τα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ επιστολές στάλθηκαν στις Τράπεζες για να επιληφθούν των θεμάτων πρόσβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το E.E.E.E.K. Τρικάλων είχε λάβει πέρυσι το 1ο βραβείο πανελλαδικά για την εργασία που είχε υλοποιήσει στο πλαίσιο της εκστρατείας Free Mobility, σχετικά με την ανεμπόδιστη μετακίνηση.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου