Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Αφγανιστάν: Όλο και περισσότερα παιδιά μεταξύ των θυμάτων επιθέσεων

Τον αριθμό ρεκόρ των σχεδόν 11.500 έφτασαν τα θύματα -νεκροί και τραυματίες- μεταξύ των αμάχων το 2016 στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν παιδιά, ανακοίνωσε σήμερα η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν. Η οργάνωση του ΟΗΕ σημειώνει πως είναι ο υψηλότερος απολογισμός στα επτά χρόνια που συγκεντρώνει στοιχεία.

Περισσότερα από 3.500 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων, απολογισμός που κατέγραψε «δυσανάλογη αύξηση», όπως αναφέρει η οργάνωση, 24% σε ένα χρόνο. 

Η οργάνωση αποδίδει περίπου τους μισούς θανάτους σε μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών.

«Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Δεκεμβρίου του 2016, η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν είχε καταγράψει 11.418 θύματα μεταξύ των αμάχων (4.498 νεκροί και 7.920 τραυματίες)». Τα θύματα συνολικά ήταν περισσότερα κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, συγκεκριμένα οι τραυματίες περισσότεροι κατά 6%..

Η Αποστολή του ΟΗΕ, η οποία διαπιστώνει γενική επιδείνωση στη χώρα και εξάπλωση της σύγκρουσης ξανά και στις 34 επαρχίες της, «κατέγραψε αριθμό ρεκόρ θυμάτων από τις χερσαίες μάχες, από τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν εγκαταλειφθεί, όπως και τον χειρότερο απολογισμό όσον αφορά τα θύματα των αεροπορικών επιχειρήσεων από το 2009».

Οι αεροπορικές αυτές επιδρομές από τις αφγανικές δυνάμεις και τις συμμαχικές τους αμερικανικές προκάλεσαν 590 θύματα στους κόλπους του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 250 νεκροί, που είναι σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός από αυτός των νεκρών το 2015, καθώς οι επιδρομές αυτές είχαν στόχο χωριά και κατοικίες μέσα στις οποίες βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, όπως συνέβη κοντά στην Κουντούζ τον Οκτώβριο.

Εδώ και οκτώ χρόνια που ο ΟΗΕ κάνει τον ετήσιο αυτόν απολογισμό, από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν έχουν χάσει τη ζωή τους 24.841 άνθρωποι και 45.347 έχουν τραυματιστεί, υπογραμμίζει η διευθύντρια της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους κόλπους της αποστολής του ΟΗΕ Ντανιέλ Μπελ..

Ο ΟΗΕ αποδίδει την μεγάλη πλειονότητα, το 61%, σε «αντικυβερνητικά στοιχεία», κυρίως τους Ταλιμπάν, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος, ο απολογισμός των επιθέσεων από το οποίο έχει «δεκαπλασιαστεί» σε ένα έτος.

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 206 αμάχους και τραυμάτισε 690 σε επιθέσεις που έκαναν οι μαχητές του κατά της σιιτικής μειονότητας, κυρίως στην Καμπουλ, σύμφωνα με καταμέτρηση της Αποστολής του ΟΗΕ. Η οργάνωση σημειώνει πως οι επιθέσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» λόγω του θρησκευτικού τους χαρακτήρα.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου