Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Κύπρος: Aδιαφορούν τα σχολεία απέναντι στη βία

Στην αδιαφορία των σχολείων αποδίδουν τη διαιώνιση του φαινομένου του εκφοβισμού και των περιστατικών βίας έξι στους δέκα Κύπριους, με το 78% των πολιτών να πιστεύουν ότι η κυριότερη αιτία πρόκλησης περιστατικών βίας κατά ανηλίκων είναι τα οικογενειακά προβλήματα. Ακολουθούν τα οικονομικά προβλήματα, ενώ το 14% θεωρούν ως αιτία, ο θύτης να υπήρξε και ο ίδιος θύμα.

Όλοι σχεδόν οι Κύπριοι (98%) πιστεύουν ότι στη χώρα μας υπάρχουν περιστατικά βίας σε βάρος ανηλίκων. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (53%) δηλώνουν στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παραθέτει σήμερα η «Σημερινή» και ο δημοσιογράφος Κυριάκος Πενηνταέξ, ότι παρουσιάζονται περιστατικά βίας κατά ανηλίκων, οποιασδήποτε μορφής, «σε αρκετό βαθμό».

Ερωτηθέντες με ποιες μορφές βίας μπορεί να παρουσιαστεί ο σχολικός εκφοβισμός, η πλειοψηφία (81%) απάντησαν με λεκτικό εκφοβισμό (κοροϊδία-σχόλια), ενώ το 69% απάντησαν με σωματική βία. Ένα ανησυχητικό 6% των Κυπρίων δήλωσαν ότι θα παροτρύνουν το παιδί τους να απαντήσει στη βία με βία. Στη δημοσκόπηση οι Κύπριοι, μεταξύ άλλων, βαθμολογούν την ευθύνη που φέρουν οι αρμόδιοι φορείς για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. 

Σε ερώτηση για τον βαθμό που φέρει ευθύνη η οικογένεια, το 75% απάντησαν «πολλή» και το 17% «αρκετή». Για τον βαθμό ευθύνης της κοινωνίας το 47% απάντησε «πολλή», το 27% «αρκετή» και το 29% «όχι και τόσο». Το εκπαιδευτικό σύστημα φέρει «πολλή ευθύνη» πιστεύουν το 42% και «αρκετή ευθύνη» το 27%. Ένα ποσοστό της τάξεως του 38% των ερωτηθέντων θεωρούν πως το κράτος φέρει «πολλή ευθύνη» και το 30% «αρκετή ευθύνη». Αποδίδουν, επίσης, «πολλή ευθύνη» το 31% των πολιτών στους εκπαιδευτικούς, το 34% στους μαθητές και το 27% στην Αστυνομία. 

Πηγή: sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου