Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα γνωρίσουν την ευημερία παρά μόνο αν βελτιώσουν τις συνθήκες για τα κορίτσια τους, τα οποία σε σύγκριση με τα αγόρια πέφτουν θύματα μιας "ασυγχώρητης αδικίας" όσον αφορά την παροχή ευκαιριών, υποστηρίζει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) στην ετήσια έκθεσή του που παρουσιάστηκε σήμερα στο Λονδίνο.
Καθώς τα κορίτσια έχουν μικρότερες πιθανότητες από τα αγόρια να ολοκληρώσουν τις σχολικές σπουδές τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να συνάψουν καταναγκαστικούς γάμους, να υποστούν ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων ή να υποχρεωθούν να εργαστούν. Εάν όμως λάβουν υποστήριξη από την παιδική τους ηλικία, αυτά τα ίδια κορίτσια θα μπορούσαν να γίνουν η πολύτιμη κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών τους, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
"Τα αγόρια είναι εξίσου σημαντικά, όμως σ' αυτά προσφέρονται περισσότερες ευκαιρίες (...) Πρόκειται για μια ασυγχώρητη αδικία και συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κοριτσιών", δήλωσε ο Μπαμπατούντε Οσοτιμέχιν, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, παρουσιάζοντας την έκθεση για την "κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού".
"Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου ένα 10χρονο κορίτσι, στην αυγή της εφηβικής ηλικίας του, βλέπει ατελείωτες δυνατότητες να ανοίγονται μπροστά του και αρχίζει να κάνει επιλογές που θα επηρεάσουν την εκπαίδευσή του και, αργότερα, την προσωπική και επαγγελματική ζωή του", συνέχισε. Αντιθέτως, σε άλλες περιοχές του κόσμου οι προοπτικές μιας 10χρονης είναι περιορισμένες. "Καθώς μπαίνει στην εφηβεία, οι συγγενείς της, οι ηγέτες της κοινότητάς της, οι κοινωνικοί και πολιτισμικοί κανόνες, οι θεσμοί και οι μεροληπτικοί νόμοι της κλείνουν τον δρόμο", σημείωσε ο Οσοτιμέχιν.
Μια απόδειξη αυτού του κρυμμένου δυναμικού είναι η εκτίμηση του Ταμείου ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες –όπου ζει σήμερα το 90% των κοριτσιών ηλικίας 10 ετών– θα αποκόμιζαν κέρδη 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αν τα κορίτσια αυτά ολοκλήρωναν τον κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το UNFPA υπέδειξε ως "κακούς μαθητές" όσον αφορά την εκπαίδευση των κοριτσιών (ιδίως τη δευτεροβάθμια) τις αραβικές και τις αφρικανικές χώρες, στις οποίες ζει το 70% των 10χρονων κοριτσιών σήμερα. Συνολικά, 16 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας από 6 μέχρι 11 ετών δεν θα φοιτήσουν ποτέ σε σχολείο, αριθμός διπλάσιος από εκείνον των αγοριών που επίσης δεν θα λάβουν καμία εκπαίδευση.
Το Ταμείο πρότεινε ορισμένες λύσεις προκειμένου να μπει ένα τέλος στις ανισότητες αυτές: για παράδειγμα, να λαμβάνουν χρήματα οι οικογένειες που δεσμεύονται να στείλουν τα κορίτσια τους στο σχολείο ή να δοθούν ποδήλατα στις μαθήτριες για να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο τους. Σημείωσε επίσης ότι η έλλειψη τουαλετών σε ορισμένα σχολεία μπορεί να αποτρέψει τις έφηβες να φοιτήσουν σε αυτά.
Για να μην σταματούν το σχολείο όταν παντρεύονται, το Ταμείο ζητά επίσης να απαγορευτεί να παντρεύονται τα κορίτσια κάτω των 18 ετών. "Σε πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από AIDS σε σύγκριση με τα αγόρια", εξηγεί η έκθεση, κάνοντας έκκληση για βελτίωση της εκπαίδευσης γύρω από τη σεξουαλικότητα.
Οι συγγραφείς της έκθεσης εκφράζουν επίσης τη λύπη τους γιατί τα κορίτσια "είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της βίας σχεδόν παντού: στο σπίτι τους, όταν πηγαίνουν για να φέρουν νερό ή για να μαζέψουν ξύλα, στον δρόμο προς το σχολείο ή την αγορά, ακόμη και μέσα στην τάξη".
"Αν τα 10χρονα κορίτσια δεν αποτελέσουν προτεραιότητά μας, σε 15 χρόνια θα διαπιστώσουμε μόνο ότι αποτύχαμε για άλλη μια φορά απέναντι σε άλλη μια γενιά κοριτσιών και (...) δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτήν την αποτυχία μας", καταλήγει η έκθεση.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου