Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται λέει η Ιερά Σύνοδος

Σ' αναμμένα κάρβουνα είναι εδώ και καιρό η Εκκλησία κυρίως λόγω των σχεδιασμών του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να αναμορφώσει το μάθημα των θρησκευτικών αλλά και να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές στην Παιδεία που αφορούν την Εκκλησία. Ο προβληματισμός και η ανησυχία των ιεραρχών είναι εμφανής και από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά τη συνεδρίασή της, το μεσημέρι τη Δευτέρας. Σ' αυτήν σπεύδει να διευκρινίσει ότι η πρωινή προσευχή στα σχολεία δεν καταργείται. Δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες ανέφεραν την Κυριακή πως καταργείται η πρωινή προσευχή.

Το Υπουργείο Παιδείας στη σχετική εγκύκλιο που απέστειλε για το άνοιγμα των σχολείων είχε ξεχάσει να προσθέσει και το σχετικό εδάφιο για την προσευχή. Άγνωστο αν αυτό έγινε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ή όχι, δημιουργήθηκε αναστάτωση. Έτσι, οι ιεράρχες θέλοντας να στείλουν ταυτόχρονα και ένα μήνυμα στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη τονίζουν στην ανακοίνωση της ΔΙΣ πως «σε σχέση με δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι καταργείται η προσευχή στα σχολεία διευκρινίζεται ότι η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται στο άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α' 161/1998), ενώ η συγκεκριμένη διάταξη επαναλαμβάνεται στην Εγκλύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, η οποία υπενθυμίζει ότι: "Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α'), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφιο α και β και παρ. 10, εδάφιο δ». Ειδικότερα, κατά το άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 προβλέπεται ότι: «α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν......"».

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει σε σχολείο στην Κόρινθο ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είχε πει για την πρωινή προσευχή:«Θέλουμε τα παιδιά να είναι πιο ελεύθερα. Δεν είναι ούτε αμαρτία να πείτε ότι μια μέρα δεν θα ξεκινάτε με πρωινή προσευχή στα σχολεία. Δεν θέλουμε φετφάδες. Όχι στην ομοιομορφία στα σχολεία».

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου