Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά

Tο «Παιδικό Μουσείο της Αθήνας», ύστερα από ένα μικρό καλοκαιρινό διάλειμμα ανοίγει και πάλι για το κοινό τις πόρτες του το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016.

Στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας η μάθηση υποστηρίζεται από τα πραγματικά αντικείμενα, τις χειροπιαστές εμπειρίες και το παιχνίδι. Τα τρισδιάστατα εκθέματά του είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διεγείρουν την περιέργεια και να παροτρύνουν τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία της μάθησης και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά μέχρι 12 χρόνων, αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, μικροί και μεγάλοι μπορούν να κάνουν μικρές, μεγάλες, πολύχρωμες φυσαλίδες και πειράματα με το νερό, στο έκθεμα «Μέσα στο νερό». Να πειραματιστούν με υλικά και συνταγές μαγειρικής και να φτιάξουν τα δικά τους ξεχωριστά μπισκότα, στο έκθεμα «Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου». Να ανακαλύψουν πώς κινείται το σώμα τους και πώς η διατροφή και η άσκηση συμβάλλουν στην ευεξία, στο έκθεμα «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου: Πώς κινούμαι;».

Να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο στο έκθεμα «Σοφίτα», να ανακαλύψουν συλλογές, έργα παιδιών και αναμνήσεις από τα ταξίδια του Κινητού Μουσείου, στο έκθεμα «Ταξιδεύω με το Κινητό Μουσείο». Να ευαισθητοποιηθούν για τη διαφορετικότητα μέσα από την ιστορία «Οι Έτσι και οι Αλλιώς» στο έκθεμα «Κοινωνική και πολιτισμική Διαφορετικότητα». Να γίνουν έμποροι και πελάτες στο έκθεμα «Η Αγορά» να ανακαλύψουν σχήματα, μεγέθη, υλικά και να κατασκευάσουν απλά οικοδομήματα στο έκθεμα «Παιχνιδότοπος, Χτίζω και δημιουργώ» και ό,τι άλλο χωράει η φαντασία τους.

Τον Σεπτέμβριο, το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας θα παραμείνει ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα και ώρες 10:00 - 15:00.

Συγκεκριμένα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων, τα Σαββατοκύριακα 10-11 και 17-18 Σεπτεμβρίου 2016, έρχονται σε επαφή με φυσικά υλικά από τις συλλογές του Μουσείου και συνδέουν τη φύση με την τέχνη. Με άμμο, βότσαλα και κοχύλια δημιουργούν μια σύνθεση που βασίζεται στις εμπειρίες τους από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ενώ το Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου 2016 τα παιδιά εξοικειώνονται με διάφορα υλικά από τα οποία μπορεί να χτιστεί ένα σπίτι μέσα από την δράση «Σπίτια και… σπίτια». Ανακαλύπτουν την αντοχή τους, την πλαστικότητα και άλλες ιδιότητές τους και «χτίζουν» σπίτια από διαφορετικά υλικά.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων, τις Κυριακές 11 και 18 Σεπτεμβρίου 2016, «Επιστρέφουν στο σχολείο» και γνωρίζουν έθιμα και τελετές που πραγματοποιούνται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κατόπιν δημιουργούν έργα που αποτυπώνουν την προσωπική τους εμπειρία με την επιστροφή τους στο σχολείο.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους γραφής στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου μέσα από τα «Γραμματογλυκίσματα». Πειραματίζονται με τις συλλογές της κουζίνας (υλικά, σκεύη κ.λπ.) και δημιουργούν τη δική τους γλυκιά ζύμη, με την οποία θα σχεδιάσουν γράμματα και λέξεις.

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για το 2016 έχει τον γενικό τίτλο «Βία και ανεκτικότητα» και υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 (12:00-13:00), τα παιδιά ηλικίας 7-12 χρόνων θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Οι Έτσι και οι Αλλιώς». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται σε μια ιστορία, η οποία γίνεται αφορμή ώστε τα παιδιά μέσα από βιωματικές και στοχαστικές δραστηριότητες να καλλιεργήσουν την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της διαφορετικότητας, να αντιμετωπίσουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων και την οικονομική συμμετοχή μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 2103312995.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου