Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» και πραγματοποιεί την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 (10:30 - 12:00), το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πώς ένα σπίτι έγινε μουσείο;» για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 χρόνων.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μέσα από συλλογές του Μουσείου, τα υλικά και τις βασικές αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που χαρακτηρίζουν το νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, να εστιάσουν στις αλλαγές που χρειάστηκαν να γίνουν για να μεταμορφωθεί η κατοικία σε ένα παιδικό μουσείο.

Δράσεις τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου

Το ΕΠΜ συνεχίζει την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Μαΐου. Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος σε μία διαφορετική θεματική & κατηγορία συλλογών του μουσείου. Ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην κατηγορία συλλογών «Ο κόσμος γύρω από τον άνθρωπο: φυσικά αντικείμενα».

Ετσι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νεροκουβέντες», τα σαββατοκύριακα 21-22 και 28-29 Μαΐου 2016. Ηχοι του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος γίνονται η αφορμή για να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά υλικά και να διαχειριστούν καταστάσεις μέσα από το παιχνίδι δραματοποίησης, που συνδέονται με διάφορα καιρικά φαινόμενα όπως βροχή, καταιγίδα κ.α. 

Επίσης τα παιδιά σχολικής ηλικίας (7-12 χρόνων) θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η φύση παίζει μουσική» τις Κυριακές 22 & 29 Μαΐου 2016. Τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους αυτοσχέδιο μουσικό όργανο με φυσικά υλικά και παράγουν ήχους με αυτά.

Προγράμματα για παιδιά 1 έως 3 χρόνων 

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με σκοπό να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες του κοινού του σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 1-3 χρόνων και τις οικογένειές τους.

Και αυτά τα Σάββατα 21 & 28 Μαΐου 2016 τα παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων τα θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Με οδηγό τις πατούσες μου…». Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά με οδηγό τις πατούσες τους. 

Η «Άνοιξη στο Μουσείο!» είναι ένα πρόγραμμα ειδικά για παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων που θα γίνει τα σαββατοκύριακα 21-22 και 28-29 Μαΐου 2016. Τα παιδιά και οι οικογένειές τους ανακαλύπτουν την άνοιξη με τη βοήθεια μιας πρωτότυπης αφήγησης, πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά και δημιουργούν ένα πρωτότυπο κολάζ με φύλλα και κλαριά.

Καλοκαιρινά προγράμματα

Για 9η συνεχή χρονιά το ΕΠΜ διοργανώνει το εβδομαδιαίο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων με θέμα «Ταξιδεύω με τις συλλογές του Μουσείου» από τις 21 Ιουνίου 2016 έως τις 29 Ιουλίου 2016.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν συλλογές του Μουσείου και να ταξιδέψουν στον χρόνο μέσα από μια συλλογή ρούχων, να μεταμφιεστούν και να αναβιώσουν στιγμές του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Στην ιστορία μέσα από μια συλλογή αγγείων και να δημιουργήσουν το δικό τους «βιβλίο» αφού ερευνήσουν και μνημεία της περιοχής της Πλάκας.

Ακόμα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσα από μια συλλογή χαρτών και αναμνηστικών από διάφορους τόπους, στον κόσμο μέσα από μια συλλογή σημαιών και να ανακαλύψουν πληροφορίες για έθιμα, ασχολίες, παιχνίδια διαφορετικών λαών και να παίξουν κάποια από αυτά αλλά και στη φύση μέσα από μια επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε έξι (6) περιόδους από τις 21 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου και κάθε περίοδος θα έχει διάρκεια μιας εβδομάδας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επισκέψεις σε άλλα μουσεία στην περιοχή της Πλάκας. Η δομή του προγράμματος παραμένει η ίδια κάθε εβδομάδα, διαφοροποιούνται όμως οι επισκέψεις σε μουσεία και ευρύτερα μουσειακούς χώρους, καθώς επίσης και τα είδη των συλλογών που είναι το όχημα για το καθημερινό ταξίδι των παιδιών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες διεξαγωγής των προγραμμάτων και τις τιμές κάθε προγράμματος καλέστε στο 2103312995.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου