Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Εκπαίδευση Έναντι Ελεύθερου Χρόνου

της Αναστασίας Βενιέρη στον ιστότοπο Ρέθεμνος
Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για την παιδική ανάπτυξη; Αν ρωτήσετε την κόρη μου και τους συμμαθητές της, το σχολείο είναι χάσιμο χρόνου. Είναι ώρες χαμένες, που θα προτιμούσαν να τις περάσουν ασχολούμενοι με το αγαπημένο τους χόμπι.

Αν ρωτήσετε τους γονείς, θα σας πουν ότι είναι πολύ σημαντική. Μάλιστα, αρκετοί Βρετανοί γονείς καταφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, ξοδεύοντας περίπου 286.000 λίρες κατά τη διάρκεια των 14 χρόνων εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Τελικά όμως, ίσως η κόρη μου και οι συμμαθητές της να έχουν δίκιο. Η εκπαίδευση, σύμφωνα με πρόσφατη Αμερικανική μελέτη, έχει λιγότερη επιρροή από τη ‘γενικότερη’ εκπαίδευση των υπολοίπων ωρών της ημέρας.

Η εταιρεία Nielsen, βρήκε ότι τα παιδιά των Αμερικανών περνάνε περίπου 900 ώρες το χρόνο στο σχολείο ή διαβάζοντας. Ταυτόχρονα, περνάνε 2.500 ώρες υπό την ‘εκπαίδευση’ των ΜΜΕ.Από αυτές, 1.500 ώρεςσπαταλούνται μπροστά στην τηλεόραση. Όταν ένα παιδί τελειώσει το Δημοτικό σχολείο, έχει παρακολουθήσει περίπου 8.000 φόνους. Στα δεκαοκτώ, έχει παρακολουθήσει 16.000 φόνους και περίπου 200.000 βίαιες πράξεις.

Η έκθεση των παιδιών σε φόνο, βία, ναρκωτικά και σεξ δεν τα οδηγεί απαραίτητα να κάνουν πράξη αυτό που είδαν. Σίγουρα όμως επιφέρει κάποια απευαισθητοποίηση. Άλλοτε λίγη, άλλοτε πολλή.

Κάποτε, σύμφωνα με το περιοδικό NewPhilosopher, μόνο κάποια ατυχή παιδιά αντίκρυζαν όλα τα παραπάνω. Ήταν εκείνα που μεγάλωναν σε κακόφημες συνοικίες ή όσα έβλεπαν τους γονείς τους να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Σήμερα, όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου οικογενειακού περιβάλλοντος ή εκπαίδευσης, ‘εκτίθενται’ σε αυτά τα θέματα μέσω των ΜΜΕ.

Αν το σχολείο δεν είναι ο κύριος παιδαγωγός, τότε τι είναι?

Το 1976, οι οικονομολόγοι Bowlesκαι Gintis, υποστήριξαν ότι η εκπαίδευση προετοιμάζει το έδαφος για την ενήλικη, επαγγελματική ζωή. Συνέπεια, σεβασμός των αρχών, επάρκεια, εξάρτηση και πληρωμή. Για τους Bowlesκαι Gintis, όλα αυτά είναι και η ‘κρυφή διδακτέα ύλη’. Η εκπαίδευση είναι ένα ρεύμα συνεχούς παροχής σκληρά εργαζομένων και άκριτων εργαζομένων, οι οποίοι θα συντηρήσουν το statusquo. Ο αυταρχικός δάσκαλος θα μετατραπεί σε απαιτητικό διευθυντή, ενώ τα υποχρεωτικά μαθήματα θα γίνουν καθήκοντα όπως η αλληλογραφία, οι συνεδριάσεις και η γραφειοκρατία.

Συνήθως, αυτό που θα καθορίσει την οικονομική και επαγγελματική επιτυχία, δεν είναι το επίπεδο μόρφωσης αλλά η οικονομική ευμάρεια των γονιών.

Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα του NewPhilosopherπρος τα παιδιά?

Αν θέλετε μία άνετη ζωή, ακολουθήστε τη συμβουλή του φιλόσοφουBertrandRussel, και ‘διαλέξτε προσεχτικά τους γονείς σας’.

Αν θέλετε μια ευτυχισμένη ζωή, τότε, αφότου ξεφορτωθείτε την τηλεόραση, το κινητό και τον υπολογιστή σας, σκεφτείτε πόσα μπορείτε να κάνετε κατά τις ετήσιες 2.500 ελεύθερες ώρες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου