Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Γράμμα στο παιδί μου που δεν έχει ΔΕΠΥ.

Σε ευχαριστώ που είσαι ο ήλιος μου και δείχνεις τόση αγάπη στην αδερφή σου. 

Η Christina Margolis γράφει στο δικό της ιστολόγιο (My Little Villagers, mylittlevillagers.com) από την στιγμή που η κόρη της διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ. Η Christina έχει σαν στόχο της να καταγράψει την ζωή της κόρης της με ΔΕΠΥ και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη ΔΕΠΥ στα παιδιά. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στο The Mighty and Scary Mommy και το ιστολόγιό της ψηφίστηκε ως «το καλύτερο ιστολόγιο για την ΔΕΠΥ».

Στην γλυκύτατη κόρη μου, 

Είσαι μόλις 3 ετών και είσαι ήδη απίστευτα ανεξάρτητη και αυτάρκης. Αντί να μου ζητάς νερό, το βάζεις μόνη σου και μάλιστα χωρίς να χύσεις σταγόνα κάτω. Το πρωί ποτέ δεν γκρινιάζεις όταν σου λέω ότι είναι η ώρα να ντυθείς για να πας στο σχολείο, όπως κάνει η αδερφή σου. Αντιθέτως, ντύνεσαι μόνη σου και είσαι πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη που αρχίζει η μέρα. Σε ευχαριστώ πολύ που είσαι πάντα ο ήλιος μου!

Μου αρέσει πολύ να παίζω κυνηγητό μαζί σου. Διασκεδάζουμε πολύ μαζί και έχεις ανεξάντλητη φαντασία. Μακάρι να μπορούσα να παίζω όλη την ώρα μαζί σου και να σου δίνω την αμέριστη προσοχή μου, αλλά η μεγάλη σου αδερφή με χρειάζεται. Με χρειάζεται περισσότερο από όσο με χρειάζεσαι εσύ τώρα. Μπορεί να είναι 3 χρόνια μεγαλύτερή σου, αλλά έχει ΔΕΠΥ, και αυτό την κάνει σε μερικά σημεία διαφορετική από εσένα. Όχι χειρότερη. Όχι καλύτερη. Απλά διαφορετική. 

Όσο έξυπνη και αν είναι η αδερφή σου, με χρειάζεται όλη την ώρα δίπλα της όταν διαβάζει για το σχολείο. Με χρειάζεται δίπλα της για να τη βοηθώ να μένει συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνει. Όταν αρχίζει να χάνει την ψυχραιμία της επειδή δυσκολεύεται πολύ στα μαθηματικά, με χρειάζεται δίπλα της για να την ενθαρρύνω και να τη βοηθώ να χτίζει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της. 

Ξέρω ότι θέλεις να είσαι στο δωμάτιο μαζί μας, αλλά η παρουσία σου της αποσπά την προσοχή. Σε ευχαριστώ που καταλαβαίνεις και παίζεις αθόρυβα έξω από το δωμάτιο έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τις ασκήσεις της χωρίς περισπασμούς. Ξέρω ότι σε αφήνω να βλέπεις τηλεόραση ή να παίζεις στο ipad περισσότερο από όσο πρέπει, προκειμένου να είσαι απασχολημένη και ήσυχη όταν η αδερφή σου διαβάζει. Μολονότι ξέρω ότι διασκεδάζεις, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο άσχημα και τι ενοχές αισθάνομαι. Θα πρέπει να παίζω μαζί σου και να σου μαθαίνω νέα πράγματα, αλλά δεν έχω καταφέρει ακόμα να είμαι σε δύο διαφορετικά μέρη την ίδια στιγμή. 

Πρέπει να αισθάνεσαι ότι ο μπαμπάς και εγώ περνάμε περισσότερο χρόνο με την αδερφή σου. Και μάλλον έτσι γίνεται αλλά δεν το κάνουμε επειδή την αγαπάμε περισσότερο ή επειδή την ευνοούμε. Σας αγαπάμε πολύ και τις δύο. Τόσο πολύ που θα πηγαίναμε στο φεγγάρι και θα γυρίζαμε πίσω για εσάς, κορίτσια. Πρέπει να το ξέρεις. Μερικές φορές η αδερφή σου χρειάζεται επιπλέον βοήθεια, υποστήριξη, καθοδήγηση και αγάπη. Αυτή η οικογένεια είναι μια ομάδα και το ξέρω ότι το ξέρεις, επειδή σε βλέπω να βοηθάς την αδερφή σου όταν μπορείς. Σε ευχαριστώ που της λες μπράβο για τις ζωγραφιές της και που της λες ότι είναι πολύ όμορφη με τη νέα της στολή. Σε ευχαριστώ που ενθουσιάζεσαι όταν την παίρνουμε από το σχολείο και της κάνεις εκείνες τις υπέροχες αγκαλιές. Μονολότι η αδερφή σου μερικές φορές συμπεριφέρεται σαν να μην το εκτιμά, σε διαβεβαιώνω ότι της αρέσει πολύ. Σε χρειάζεται στη ζωή της, επειδή της δείχνεις ότι την θαυμάζεις και την αγαπάς. Όταν γίνεις μητέρα, θα καταλάβεις πως κάτι τέτοιες στιγμές ζεσταίνουν την καρδιά μου. 

Η αδερφή σου είναι εξωστρεφής και μπορεί να είναι μερικές φορές η βασίλισσα του δράματος. Κινείται γύρω – γύρω ακόμα και όταν δεν πρέπει, όπως για παράδειγμα σηκώνεται από τη θέση της στο εστιατόριο και γυρίζει στα τραπέζια. Αυτή η συμπεριφορά τη βάζει πολλές φορές στο επίκεντρο της προσοχής και εσύ μένεις στη σκιά. Δεν είναι παράξενο το ότι αγαπάς τα μαθήματα μπαλέτου τόσο πολύ. Είναι το μόνο μέρος που ξέρεις ότι θα είσαι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής και όλα τα μάτια θα είναι επάνω σου. 

Η μαμά δεν είναι «ειδική» στο να είναι μαμά. Τις περισσότερες φορές δεν ξέρω τι κάνω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν θέλω να νιώθεις ότι έρχεσαι δεύτερη. Θέλω και εσύ και η αδερφή σου να νιώθετε πάντα ότι είστε και οι δύο πρώτες. Σας αγαπώ και σας εκτιμώ. Η μαμά υπόσχεται να βάλει τα δυνατά της για να σου το δείχνει κάθε μέρα. Σε ευχαριστώ που είσαι το ιδιαίτερο κοριτσάκι μου και κάνεις τη ζωή μας και την οικογένειά μας ολοκληρωμένη. Όσο μικρή και αν είσαι, έχεις τόσο θετική επίδραση στη ζωή της αδερφής σου και θα σου είμαι πάντα ευγνώμων για αυτό. 

Με όλη μου την αγάπη, 

Η μαμά

Απόδοση του άρθρου A Letter to My Child Without ADHD

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου