Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Στήριξη του επιχειρείν στα ΑΕΙ

Το ελληνικό ίδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων σε ρόλο κυνηγού επιχειρηματικών ιδεών στα ΑΕΙ. Είναι μία εικόνα από το μέλλον, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο για χρηματοδότηση νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κώστας Φωτάκης, υπό την ομπρέλα του νεοσύστατου Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) θα δημιουργηθούν τρία ταμεία με σκοπό τη χρηματοδότηση ερευνητικών ιδεών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους μέχρι να σταθεροποιηθούν στον κόσμο του επιχειρείν.

Ειδικότερα, μιλώντας χθες στο Φόρουμ Καινοτομίας που διοργάνωσε η γαλλική πρεσβεία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο κ. Φωτάκης επισήμανε ότι το ΕΛΙΔΕΚ θα υποστηρίξει τα επόμενα τρία χρόνια περισσότερους από 4.000 επιστήμονες, κυρίως νέους, για τη διεξαγωγή ερευνητικού έργου. Παράλληλα, τόνισε στην «Κ» ότι θα δημιουργηθεί μηχανισμός για στήριξη και προώθηση εκείνων των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τα ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, «παράγοντας δημόσιο πλούτο», όπως είπε.

Ο μηχανισμός, υπό το ΕΛΙΔΕΚ, θα αποτελείται από τρία ταμεία. Το πρώτο –«Παράθυρο Καινοτομίας», θα ονομαστεί– θα χορηγεί κεφάλαια σποράς σε ερευνητικές ιδέες. Εάν τα αποτελέσματα της έρευνας κριθεί ότι μπορούν να αξιοποιηθούν από την αγορά, θα αναλαμβάνει δράση –δηλαδή, χρηματοδότηση– το δεύτερο ταμείο για τις επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο. Η αξιολόγηση των ιδεών θα γίνεται από τους δύο χρηματοδότες: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και το ελληνικό Δημόσιο, μέσω ΕΣΠΑ. Το τρίτο ταμείο θα χρηματοδοτεί τη μεγέθυνση των εταιρειών.

Η λογική του σχεδιασμού δεν είναι νέα. Αλλωστε, στην Ελλάδα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο (από τη δεκαετία του ’90) για τη δημιουργία τεχνοβλαστών (εταιρείες έντασης γνώσης, με κύριο στόχο την αξιοποίηση πρωτογενών ερευνητικών δραστηριοτήτων στην εγχώρια και διεθνή αγορά – spin off, η διεθνής ορολογία), στα ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά ινστιτούτα. Το ζητούμενο είναι να γίνουν και ουσιαστικά βήματα για τον στόχο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου