Μια εφιαλτική εικόνα αναδύεται σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, γύρω από την κάθε μορφής κακοποίηση γυναικών και παιδιών, όπως καταγράφεται μέσα από τις πάντα περιορισμένες, σε σύγκριση με τα πραγματικά περιστατικά, καταγγελίες, αλλά και τη θλιβερή δικαστηριακή πρακτική.
Μέσα στην τελευταία μόλις εβδομάδα, η διεθνής κοινότητα, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για αποτελεσματικότερη προστασία και να εξαλείψει τη στιγματοποίηση των θυμάτων, είχε προσδιορίσει την παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών, την παγκόσμια ημέρα για το παιδί και την ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
Οι συγκεκριμένες ημέρες μόνο εορταστικό χαρακτήρα δεν μπορούν να έχουν, αφού οι κάθε μορφής βίαιες ψυχοσωματικά εκδηλώσεις «ζουν και βασιλεύουν».
Σε παγκόσμιο επίπεδο ποσοστό περίπου 22% των γυναικών (μία στις πέντε) έχει υποστεί σωματική-σεξουαλική βία, με πιο ευάλωτες τις ηλικίες από 15 έως 45 ετών, ενώ η χώρα μας εμφανίζεται ψηλά στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με πρόβλημα κακοποίησης γυναικών, διαθέτοντας πάντως αρκετά καλές υποδομές και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες, χάρη κυρίως στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Αντίστοιχα, οι τηλεοπτικές εικόνες των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους ακόμα και μέσα σε νοσοκομεία, σε αλόγιστους βομβαρδισμούς και αδιέξοδους πολέμους (που κανείς ισχυρός δεν μπορεί -υποτίθεται- να σταματήσει), το φαινόμενο των ασυνόδευτων ανηλίκων και αναρίθμητων παιδιών-προσφύγων που πνίγονται ή ζουν υπό άθλιες συνθήκες, καθώς και τα αλλεπάλληλα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ακόμα και μέσα στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον τους, όπως καταγράφονται με εξαιρετικά ανησυχητική συχνότητα στη δικαστηριακή εμπειρία, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, παρά μόνο αισθήματα βαθιάς θλίψης.
Σχεδόν 30 χρόνια μετά το απίστευτα στυγερό έγκλημα του Π. Φραντζή που τεμάχισε τη 18χρονη σύζυγό του και εναπόθεσε τα τμήματα του άψυχου σώματός της σε σακούλες στα σκουπίδια, ήλθε η αντίστοιχη τραγωδία της 4χρονης Αννυς να συγκλονίσει και να επιβεβαιώσει τη ζοφερή πραγματικότητα, που «διανθίζεται» με δεκάδες «μικρά εγκλήματα» που διαπράττονται καθημερινά και αφορούν την αποκαλούμενη αθέατη μορφή βίας, την ενδοοικογενειακή.
Οι ποινές
Η δυσκολία αντιμετώπισης του φαινομένου σχετίζεται και με τον μεγάλο δισταγμό του θύματος (αλλά και του περίγυρου) να καταγγείλει τέτοια περιστατικά λόγω φόβου, ανασφάλειας, συναισθηματικής σύγχυσης, ντροπής κ.ά., αλλά παρ’ όλα αυτά οι διωκτικές αρχές δέχονται επίσημα τουλάχιστον 10 καταγγελίες καθημερινά για κακοποιήσεις σοβαρής μορφής. Στην Ελλάδα της οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης, το 2014 καταγράφηκαν 3.512 τέτοιας μορφής εγκληματικές πράξεις από 3.859 δράστες και με 3.914 θύματα με τα αριθμητικά στοιχεία να κινούνται στα ίδια επίπεδα και το 2015, ενώ στο τρέχον έτος τα αδικήματα ξεπέρασαν ήδη τα 3.500 και ο αριθμός των δραστών και των θυμάτων είναι βέβαιο ότι θα υπερβεί τους 4.000 τον επόμενο μήνα.
Οι δράστες δεν προέρχονται μόνο από κατώτερα ή μεσαία στρώματα, όπως λεγόταν κάποτε, αλλά εντοπίζονται και ανάμεσα σε ευυπόληπτους φαινομενικά πολίτες, όπως γιατρούς, πανεπιστημιακούς, μηχανικούς, δικηγόρους, ακόμα και σε δικαστές και πολιτικούς σε περιορισμένες, αλλά πάντως καταγεγραμμένες, περιπτώσεις. Η νομολογία των δικαστηρίων έχει επιβάλει βαριές ποινές, όπως την 18ετή κάθειρξη σε συζυγοκτόνο, που μετά από αλλεπάλληλους ξυλοδαρμούς και κάθε μορφής ενδοοικογενειακή βία υπό την επήρεια και αλκοόλ, έφτασε με τα συνεχή χτυπήματα σταδιακά στο έγκλημα και για να σβήσει τα ίχνη τους στο σώμα της άτυχης γυναίκας, την περιέλουσε με βιτριόλι!
Σε άλλη περίπτωση, τιμωρήθηκε με 9ετή κάθειρξη σύζυγος που όχι μόνο απειλούσε τη γυναίκα του και δημοσίως ότι θα την κάψει, θα την κουρέψει, θα την περιφέρει γυμνή σε γαϊδούρι, αλλά και την χτυπούσε με τέτοια μανία και συχνότητα που κάποια στιγμή της προκάλεσε τόσο βαριές σωματικές βλάβες, ώστε έμεινε παράλυτη... Σημαντική θεωρείται και η αμετάκλητη καταδίκη συζύγου σε 18μηνη φυλάκιση, γιατί οι ενδοοικογενειακές απειλές προς τη σύζυγο, οι «ψιλές» που κατά καιρούς έπεφταν και η ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, είχαν ως θύμα και το παιδί του, που εξαιτίας της επιθετικής στάσης του, εμφάνισε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς.
Οι θύτες
«Κοινό γεωμετρικό τόπο» στις αντιδράσεις των βίαιων θυτών αποτελεί η φαινομενικά αναντίστοιχη προς την επιθετική συμπεριφορά τους προσπάθεια να αμυνθούν, μετακυλίοντας το πρόβλημα στο θύμα, με τον ισχυρισμό ότι εκείνο τους προκάλεσε. Ξεχωριστή περίπτωση στα καθημερινά αυτά «μικρά εγκλήματα» αποτελεί ο βαρύς ξυλοδαρμός που υπέστη 40χρονη από τον αδελφό της με τον οποίο υπήρχαν συχνές προστριβές για ιδιοκτησιακά θέματα και τη χρήση λεβητοστασίου, που τους είχε φέρει αντιμέτωπους ακόμα και στα δικαστήρια.
Ο αδελφός καταδικάστηκε σε 2ετή φυλάκιση, καθώς μία ωραία πρωία ξυλοφόρτωσε την αδελφή του με μπουνιές και κλοτσιές, αφήνοντάς την «εκτός μάχης» μισό χρόνο, προκαλώντας της κάταγμα στο αριστερό ισχίο, που αντιμετωπίστηκε χειρουργικά με ολική αρθροπλαστική!
Ωστόσο, εκείνος απέδωσε το πρόβλημα στο ότι η αδελφή του μικρή είχε χτυπήσει τη σπονδυλική της στήλη πέφτοντας και είχε καταλήξει στο νοσοκομείο, χωρίς να γίνει πιστευτός από το δικαστήριο, αφού υπήρξαν και αυτόπτες μάρτυρες στο επεισόδιο.
Σε άλλη υπόθεση, 45χρονος, καθώς βρισκόταν στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του, έδειρε τη γυναίκα του και την 80χρονη μητέρα της προκαλώντας τους τραύματα στα χέρια και στα πόδια με αγκωνιές που έριχνε στην καθισμένη δίπλα του στον καναπέ πεθερά του, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» ακόμα και ένα μεταλλικό εργαλείο του σκόρδου για να χτυπήσει τη σύζυγο, που τελικά κατέληξε με κολάρο.
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ-ΤΕΡΑΤΑ
Ασελγούσε στην κόρη του σε δωμάτιο με καθρέφτες!
Εφιαλτική κατάσταση για τα παιδιά καταγράφει σωρεία δικαστικών αποφάσεων, με άσκηση ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος τους και σεξουαλική κακοποίησή τους. Υπάρχει πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για πρόσωπα του στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος, που ασέλγησαν ή προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπεια μικρών παδιών, αφού εκμεταλλεύθηκαν την παιδική αθωότητα, την αδυναμία και τον φόβο καταγγελίας ή την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν λόγω συγγένειας ή φιλίας οι γονείς τους. Στους αδίστακτους «άρρωστους» δράστες συγκαταλέγονται γονείς, θείοι, φίλοι, παιδαγωγοί, ακόμα και κλόουν σε πάρτι, καθηγητές μουσικής.
Αρρωστες «ορέξεις»
Με Με 6ετή κάθειρξη τιμωρήθηκε πα...τέρας που ασέλγησε στην 8χρονη κόρη του όταν του την άφησε η εν διαστάσει σύζυγος στο πλαίσιο της ρυθμισμένης δικαστικά επικοινωνίας τους, ενώ το μόνο που βρήκε να πει ήταν να υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση της ψυχογενετήσιας κατάστασής του για να διαπιστωθεί με πραγματογνωμοσύνη εάν είναι διεστραμμένος. Κάθειρξη 12ετή επιφύλαξε δικαστήριο στον θείο που αποπλάνησε την 9χρονη ανιψιά του που του εμπιστεύτηκαν να κρατήσει στο σπίτι του ενώ παρευρισκόταν και η σύζυγός του, που κοιμόταν βαριά, έχοντας καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ.
Παρόμοια ποινή επιβλήθηκε σε θείο που αποπλάνησε τη 12ετή ανηψιά του εκβιάζοντάς την ότι αν μιλήσει θα διακινήσει γυμνές φωτογραφίες της που είχε φροντίσει να βγάλει. Οταν το κοριτσάκι βρήκε το θάρρος να μιλήσει, οι δικοί της προσπάθησαν αρχικά να «κουκουλώσουν» το θέμα, για να μην το πάρει χαμπάρι ο κόσμος και γίνουν βούκινο στη μικρή τοπική κοινωνία. Αντίστοιχα αντέδρασε μάνα που όταν πληροφορήθηκε ότι η κόρη της έπεσε θύμα βιασμού, την χτύπησε και της υπέδειξε να μην το μάθουν ο πατέρας της και η γειτονιά, για να μην ντροπιαστούν! Με 10ετή κάθειρξη τιμωρήθηκε άλλος πατέρας που ασέλγησε στην 8χρονη κόρη του από τον πρώτο του γάμο, όταν η πρώην σύζυγος τού την εμπιστεύθηκε για να πάει ταξίδι.
Κάθειρξη 12 ετών επιβλήθηκε σε πατέρα που ασελγούσε στην κόρη του και σε στενή φίλη-συμμαθήτριά της όταν την κρατούσε σπίτι γιατί ήταν ορφανή. Εχοντας φτιάξει κρεβατοκάμαρα με καθρέφτες, ικανοποιούσε τις αρρωστημένες ορέξεις του βάζοντας τα 12χρονα κορίτσια να ξαπλώσουν (αφού τους έδινε περίεργα αναψυκτικά που τα ζάλιζαν) και τους έκανε μασάζ με λάδια για να χαλαρώσουν, θωπεύοντάς τα παντού. Κάποια στιγμή η φίλη της κόρης του, αντιλαμβανόμενη τι συμβαίνει, ούρλιαξε και στο δικαστήριο η καταδίκη ήλθε εύκολα.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης
ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΑ... ΜΑΛΑΚΑ
Δεν λείπουν και νομολογιακές αστοχίες που επέτρεψαν σε βίαιους δράστες να πέσουν... στα μαλακά ή να διαφύγουν μέσω παραγραφής και μετατροπής του κατηγορητηρίου, αφού κρίθηκε ότι για να θεμελιωθεί αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αρκούν κάποια ελαφρά χτυπήματα που «έπεσαν» μία φορά, αλλά χρειάζεται συνεχής εκδήλωση αντίστοιχης συμπεριφοράς!
Σε παγκόσμιο επίπεδο ποσοστό περίπου 22% των γυναικών (μία στις πέντε) έχει υποστεί σωματική-σεξουαλική βία, με πιο ευάλωτες τις ηλικίες από 15 έως 45 ετών
Μάνα, όταν πληροφορήθηκε ότι η κόρη της έπεσε θύμα βιασμού, τη χτύπησε και της υπέδειξε να μην το μάθουν ο πατέρας της και η γειτονιά
Στο τρέχον έτος τα αδικήματα στην Ελλάδα έχουν φθάσει τα 3.500 και των δραστών και των θυμάτων είναι βέβαιο ότι θα υπερβεί τους 4.000 τον επόμενο μήνα
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου