Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Η εκπαίδευση του εγκεφάλου στη μάχη κατά της άνοιας

Ερευνητές του University of Sydney ανακάλυψαν ότι η εκπαίδευση του εγκεφάλου με βάση υπολογιστές μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη διάθεση σε ηλικιωμένους με ελαφριά νοητική εξασθένηση. Ωστόσο, η εκπαίδευση δεν είναι πια αποτελεσματική όταν η διάγνωση άνοιας έχει γίνει.

Οι ερευνητές επισκόπησαν έρευνες που κάλυπταν πάνω από 20 χρόνια και διαπίστωσαν ότι η εκπαίδευση του εγκεφάλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιώσεις στη σκέψη, στη μνήμη, στη μάθηση και στη συγκέντρωση, καθώς και στην ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα σε ανθρώπους με ελαφριά νοητική εξασθένηση. Όταν συνδυάστηκαν στοιχεία από 12 έρευνες σχετικά με την εκπαίδευση του εγκεφάλου σε ανθρώπους με άνοια, τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά.

Η εκπαίδευση του εγκεφάλου είναι αγωγή για την ενίσχυση της μνήμης και των νοητικών ικανοτήτων, με την εξάσκηση σε ασκήσεις υπολογιστή που έχουν σχεδιαστεί ώστε να μοιάζουν σαν βιντεοπαιχνίδια.

Ο ερευνητής Dr Amit Lampit, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εκπαίδευση του εγκεφάλου θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας.

Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι η εκπαίδευση του εγκεφάλου μπορεί να διατηρήσει ή ακόμα και να βελτιώσει τις νοητικές ικανότητες σε ηλικιωμένους με πολύ υψηλό κίνδυνο νοητικής εξασθένησης. Σημείωσε ότι είναι οικονομική και ασφαλής αντιμετώπιση.

Οι ερευνητές συνδύασαν τα αποτελέσματα 17 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, που περιλάμβαναν 700 συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας μεταανάλυση.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μεταανάλυση προηγουμένως, για να δείξει ότι η εκπαίδευση του εγκεφάλου είναι χρήσιμη σε άλλους πληθυσμούς, όπως σε υγιείς ηλικιωμένους και ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον.

Συνολικά, οι αναλύσεις έδωσαν τις απαραίτητες ενδείξεις για την ακολούθηση της κλινικής εφαρμογής της εκπαίδευσης του εγκεφάλου, ενώ η έρευνα στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό American Journal of Psychiatry.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου