Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Χρυσός Αλέξανδρος στα συγκινητικά «Δολοφονικά Αμαξίδια» από την Ουγγαρία

Σε μία χρονιά που η προσβασιμότητα απετέλεσε μεγάλο στοίχημα για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι απόλυτα ταιριαστό που μια τρυφερή ταινία από την Ουγγαρία, τα Δολοφονικά Αμαξίδια, κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μαφία. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία είναι θολά στην ταινία του Ατίλα Τιλ, στην οποία πρωταγωνιστούν όχι επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά άνθρωποι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι. Μάλιστα, οι πρωταγωνιστές της ταινίας απέσπασαν και βραβείο ανδρικής ερμηνείας.

Την τελετή λήξης παρουσίασε ο ηθοποιός Ταξιάρχης Χάνος. Η πρόεδρος του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης ανέφεραν ότι 80.000 θεατές παρακολούθησαν τις ταινίες του Φεστιβάλ (10% περισσότεροι από πέρυσι).

Σε κοινό μήνυμά τους η πρόεδρος και ο διευθυντής του ΦΚΘ αναρωτήθηκαν: «Μπαίνουμε σε νέα εποχή εθνικισμού και μισαλλοδοξίας; Θα κλειστούμε στα μικρά μας κράτη;», για να δώσουν την απάντηση ότι «ο κινηματογράφος θα συνεχίζει να χτίζει γέφυρες».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι ο Δήμος δεν έχει βοηθήσει το Φεστιβάλ όσο θα έπρεπε και απηύθυνε μήνυμα στους κυβερνώντες να αφήσουν περισσότερο χώρο ανάπτυξης στους δήμους, λέγοντας ότι η ανεξαρτησία τους έχει καταπατηθεί.

Παράλληλα, εκφράστηκε θετικά για τη νέα διοίκηση του ΦΚΘ, σημειώνοντας: «Μπαίνουμε σε νέα περίοδο, σε ένα Φεστιβάλ πιο ανοιχτό. Μπήκε στο Φεστιβάλ νέο αίμα». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θετικό βήμα να δοθεί η Αποθήκη Γ στο Λιμάνι στη σχολή κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Βολές εναντίον της παλαιάς διοίκησης του Φεστιβάλ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ Ανδρέας Τύρος, ο οποίος είπε ότι το Φεστιβάλ δεν ήταν τόσο ανοιχτό.

Ο ελληνο-ιρανός Βασίλης Κουκαλάνι που απέσπασε ειδική μνεία για τον ρόλο ενός Σύρου πρόσφυγα αφιέρωσε το βραβείο στο λαό της Συρίας και κάλεσε να ανοίξουν τα σύνορα, λέγοντας ότι παραβιάζεται ένα από τα βασικά σημεία της Συνθήκης της Γενεύης.

Μετά την τελετή λήξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Η χορεύτρια» την οποία παρουσίασε η Soko, πρωταγωνίστρια της ταινίας και η σκηνοθέτης Στέφανι ντι Τζούστο. Η Soko δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μένουμε πάντα παιδιά, να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να τα κυνηγάμε.Αναλυτικά τα βραβεία

Το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος απονέμεται στην ταινία: Δολοφονικά Αμαξίδια, Ουγγαρία

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία: Η Πέτρα της Καρδιάς, Ισλανδία

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία: Ο Σπορέας του Γιόσουκε Τακέουσι

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στους: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και Άνταμ Φέκετε για τις ερμηνείες τους στην ταινία «Δολοφονικά Αμαξίδια».

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας στις: Δήμητρα Βλαγκοπούλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου και Σουζούνο Τακενάκα για την ερμηνεία της στην ταινία «Ο Σπορέας».

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία «Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου.

Ειδική Μνεία στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι για την ερμηνεία του στην ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη, καθώς και στον Χάρη Φραγκούλη για την ερμηνεία του στο «Άφτερλωβ».

Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείτο από τους Αμίρ Ναντερί, Σοφιάν Ελ Φανί, Φρεντερίκ Μορώ, Πίτερ Σκάρλετ και Εύα Στεφανή.

Βραβεία FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Αλεξάντερ Χούζερ (Νορβηγία), Αχμέτ Γκιουρατά (Τουρκία) και Ιφιγένεια Καλαντζή (Ελλάδα) απένειμε το βραβείο της για το διαγωνιστικό τμήμα στην ταινία «Λαίδη Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Όλντροϊντ.

Για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016, το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία «90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον», τελευταία ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Κώστα Δήμο, Άρη Φατούρο και Βασίλη Δούβλη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος «Το Αίμα των Σάμι» της Αμάντα Κέρνελ.

H ΕΡΤ, με κριτική επιτροπή τους Γιώργο Μπότσο, Νίκο Βεζυργιάννη και Μένο Δελιοτζάκη, απένειμε βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε μια ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (ενότητα «Επίσημη Πρώτη») στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου.

Βραβεία Νεότητας

Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης απένειμε δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής:

Καλύτερη Ταινία: Έτερος Εγώ, Σωτήρης Τσαφούλιας

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: Πλατεία Αμερικής, Γιάννης Σακαρίδης

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία «Στην Ηλικία Μου Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω» της Ριάνα (Αλγερία).

Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματ ογράφου 2016 (πρεμιέρα) απονεμήθηκε στην ταινία «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια.

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια απονεμήθηκε στην ταινία «Ράουφ» των Μπαρίς Καγιά και Σονέρ Τζενέρ (Τουρκία).

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες απονεμήθηκε στην ταινία «Ο Επιφανής Πολίτης» των Γκαστόν Ντουπράτ και Μαριάνο Κον από την Αργεντινή.

Αποστολή: Αγγελική Στελλάκη
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου