Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ποιες προσαρμογές για τους μαθητές με ΔΕΠΥ είναι πιο χρήσιμες για το παιδί σας;

Διαβάστε 6 εύκολες προσαρμογές στην τάξη που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές με ΔΕΠΥ. Οι κορυφαίοι ειδικοί του ADDitude προτείνουν 6 προσαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με Διαταραχές Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ, ΔΕΠ) ή Μαθησιακές Δυσκολίες όπως Δυσλεξία να μείνουν συγκεντρωμένα στη δουλειά τους μέσα στην τάξη. 

1) Τοποθετήστε τον μαθητή κοντά στον εκπαιδευτικό, μακριά από πόρτες και παράθυρα. Έτσι θα μείνει η προσοχή του εστιασμένη στο δάσκαλο. 

2) Επιτρέψτε στο παιδί να ηχογραφεί τις εργασίες που έχει να κάνει. Τα παιδιά με ΔΕΠ τείνουν να έχουν μεγάλες δυσκολίες όταν πρέπει να θυμούνται προφορικές οδηγίες. 

3) Δώστε στο παιδί έναν «σύντροφο σημειώσεων». Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν προβλήματα στην αντιγραφή/καταγραφή σημειώσεων, στοιχείο που πολλές φορές τα αφήνει πίσω. 

4) Δώστε του λιγότερες εργασίες για το σπίτι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά με ΔΕΠ που δυσκολεύονται πάρα πολύ στο διάβασμα του σπιτιού. Το ίδιο ισχύει και για τις ερωτήσεις. Μπορεί να είναι εξίσου δύσκολες για το παιδί. Απλά δώστε του λιγότερες. 

5) Δώστε περισσότερο χρόνο στο παιδί κατά τη διάρκεια των γραπτών δοκιμασιών/ διαγωνισμάτων. Το θέμα δεν είναι να δώσετε πιο εύκολα θέματα στο παιδί, αλλά να εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού, παρέχοντας επαρκή χρόνο στο παιδί για να δείξει τι πραγματικά ξέρει. 

6) Αφήστε το παιδί να κάνει μικρές δουλειές για το δάσκαλο (που περιλαμβάνουν κίνηση) ώστε να εκτονώσει ένα μέρος της ενέργειάς του. 

Απόδοση του άρθρου 6 Easy Classroom Modifications to Help Students with ADHD του Royce Flippin

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου