Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας μάς γερνάνε πριν την ώρα μας

Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας μπορεί να επιταχύνουν την κυτταρική γήρανση στους ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Μελέτη στην οποία ανέλυσαν το γενετικό υλικό σχεδόν 4.600 εθελοντών ανακάλυψαν πως όσοι είχαν βιώσει έντονα στρεσογόνες εμπειρίες ως παιδιά ήταν πιθανότερο να διαθέτουν κύτταρα με «κοντά» τελομερή.

Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες στα κορδόνια των αθλητικών παπουτσιών.Όπως τα πλαστικά αυτά προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες.

Με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τα τελομερή κονταίνουν λίγο και όταν φτάσουν στο σημείο να είναι τόσο κοντά ώστε να μην μπορεί να γίνει νέος πολλαπλασιασμός, τα κύτταρα πεθαίνουν.

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει το μήκος των τελομερών με τις πιθανότητες νόσησης και πρόωρου θανάτου μετά την ενηλικίωση, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες, όπως το διαζύγιο και η ανεργία, επιταχύνει την διαδικασία αυτή με επακόλουθο μείωση του προσδόκιμου επιβιώσεως.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου