Μήπως ο έφηβος γιος σας ή η έφηβη κόρη σας περνάει μια εποχή κολλήματος με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Με κάποια σειρά της τηλεόρασης; Με κάποιο μουσικό συγκρότημα; Με κάποια ομάδα; Με κάποιο άλλο χόμπι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει τελείως ανούσιο; Δεν υπάρχει λόγος να το πολεμάτε όλη την ώρα. Εκμεταλλευτείτε το! Σκεφτείτε πόσα πράγματα μπορεί να κάνει μέσα από αυτό με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό. Πώς;
Ορίστε μερικές ιδέες γονέων που τόλμησαν και τα κατάφεραν.
1) Δώστε του να διαβάσει στα ελληνικά και στα αγγλικά (ή σε όποια γλώσσα μαθαίνει) ενδιαφέροντα κείμενα σχετικά με τη μανία του. Θα σας εκπλήξει το πόσο εύκολα θα δεχτεί να διαβάσει ένα ολόκληρο κατεβατό, την στιγμή που κανονικά δεν κάθεται να διαβάσει ούτε δύο σειρές ενός βιβλίου.
2) Δείξτε του πώς μπορεί να ψάχνει στο διαδίκτυο για όσα τον ενδιαφέρουν. Μιλήστε του για μηχανές αναζήτησης, λέξεις κλειδιά, ιστοσελίδες, υπερσυνδέσμους… Η ικανότητα να χειρίζεται κανείς το διαδίκτυο για να βρίσκει πληροφορίες είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα εφόδια του σύγχρονου ανθρώπου. Γιατί να μην το διδάξουμε επομένως στα παιδιά μας;
3) Ωθήστε το να μάθει κάτι καινούργιο. Λατρεύει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Μήπως θα ενδιαφερόταν για μαθήματα προγραμματισμού; Λατρεύει κάποιο μουσικό συγκρότημα; Μήπως θα του άρεσε να μάθει ένα μουσικό όργανο; Λατρεύει μια ομάδα; Μήπως θα ήθελε να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα; Ένα καινούργιο ενδιαφέρον ίσως καταφέρει να «σπάσει» αυτόν τον κύκλο της συνεχούς απασχόλησης και θα εμπλουτίσει και τις γνώσεις του.
4) Εκμεταλλευτείτε τη μανία για να το κάνετε να γράψει. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος. Παιδιά που δεν πιάνουν στα χέρια τους στυλό ακόμα και αν απειλείται η ζωή τους, κάθονται ώρες ατελείωτες μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο και γράφουν σε ελληνικά και αγγλικά ολόκληρα κατεβατά για το αγαπημένο τους θέμα. Προτείνετέ του να φτιάξει ένα blog, όπου θα μπορεί να ανεβάζει κείμενά του, νέα και φωτογραφίες για αυτό που το ενδιαφέρει. Στήστε ένα blog για τον Ολυμπιακό, τον Justin Bieber, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια … Δεν είναι τόσο δύσκολο, ούτε και επικίνδυνο αν προσέξετε!
5) Μάθετε τα πάντα γύρω από το θέμα και βρείτε έναν «κοινό» κώδικα επικοινωνίας με το παιδί σας. Συζητήστε μαζί του. Πανηγυρίστε με μια ευχάριστη είδηση, δείξτε κατανόηση για την απογοήτευσή του. Το σημαντικό είναι ότι σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε με το παιδί σας και να έρθετε κοντά του. Όσο και αν βαριέστε, προσπαθήστε το. Θυμηθείτε πόσες φορές κάνατε κάτι που δεν θέλατε όταν ήταν μωρό προκειμένου να μάθει. Και μην φοβάστε. Μόνο ο πρώτος καιρός είναι δύσκολος. Μετά θα συνηθίσετε!
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου