Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Σχεδόν 250.000 παιδιά σοβαρά υποσιτισμένα στη Νιγηρία

Σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου παιδιά είναι σοβαρά υποσιτισμένα στην περιφέρεια Borno, στη βορειοανατολική Νιγηρία και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πεθάνουν, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF, καθώς το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τη Boko Haram συνεχίζει να εκτυλίσσεται.

Καθώς περισσότερες περιοχές στα βορειοανατολικά γίνονται προσβάσιμες στην ανθρωπιστική βοήθεια, η έκταση της διατροφικής κρίσης που πλήττει τα παιδιά γίνεται ακόμη πιο εμφανής.

Η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά καλεί όλους τους εταίρους να συμμετάσχουν στην ανθρωπιστική ανταπόκριση και τους δωρητές να παράσχουν επειγόντως βοήθεια.

Από τα 244.000 παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό οξείας μορφής στην Borno, εκτιμάται ότι 49.000 παιδιά - σχεδόν το 1 στα 5 - θα πεθάνουν εάν δεν λάβουν θεραπεία.

«Περίπου 134 παιδιά κατά μέσο όρο θα πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες που σχετίζονται με υποσιτισμό οξείας μορφής, εάν η ανταπόκριση δεν κλιμακωθεί γρήγορα», δήλωσε ο Manuel Fontaine, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, ο οποίος μόλις επέστρεψε από μια επίσκεψη στην Borno. «Χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους και τους δωρητές να συνδράμουν για να αποτραπούν περισσότεροι θάνατοι παιδιών. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση τέτοιου μεγέθους μόνος του.»

Κατά την επίσκεψή του σε πρόσφατα προσβάσιμες περιοχές, προηγουμένως υπό τον έλεγχο της Boko Haram, ο Fontaine είδε κατεστραμμένες πόλεις που φιλοξενούν εκτοπισμένους, οικογένειες με ανεπαρκή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, νερό ή τροφή και χιλιάδες αδύναμα παιδιά που έχουν απελπιστική ανάγκη από βοήθεια.

«Υπάρχουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν είμαστε ακόμη σε θέση να προσεγγίσουμε στην περιφέρεια Borno, πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική έκταση αυτής της κρίσης δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί στον κόσμο», δήλωσε ο Fontaine. «Υπάρχουν οργανώσεις στο πεδίο που κάνουν εξαιρετική δουλειά, αλλά κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση να εργαστεί στην κλίμακα και την ποιότητα που χρειαζόμαστε. Πρέπει όλοι να κάνουν περισσότερα».

Η UNICEF συνεργάζεται με εταίρους για τον εντοπισμό και τη θεραπεία των παιδιών με υποσιτισμό και για τη βελτίωση της πρόσβασης σε νερό και υγιεινή. Η ανθρωπιστική ανταπόκριση της UNICEF περιλαμβάνει επίσης την παροχή ιατρικής περίθαλψης, εμβολιασμών, εκπαίδευσης και ψυχολογικής στήριξης στα παιδιά που πλήττονται από τη βία.

Στις αρχές του 2016, η UNICEF απηύθυνε έκκληση για 55,5 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη βορειοανατολική Νιγηρία, αλλά έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο 23 εκατομμύρια, το 41%. Καθώς η UNICEF αποκτά πρόσβαση σε νέες περιοχές με τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες τις προσεχείς εβδομάδες, αναμένεται η έκκληση να αυξηθεί σημαντικά.


Πηγή: Unicef

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου