ΠΑΤΡΑ. Οι κρατούμενοι-γονείς των φυλακών του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας θα μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους και όσοι από τους έγκλειστους θέλουν να σπουδάσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο νέο, αυτόνομο πλέον σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που θα λειτουργεί μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.
Χθες το πρωί, σε τελετή που έγινε μέσα στις φυλακές, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, και ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης, εγκαινίασαν το «παιδικό επισκεπτήριο», που έγινε έπειτα από συνεργασία του τεχνικού προσωπικού των φυλακών και των κρατουμένων. Είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που προσομοιάζει με παιδικό δωμάτιο, αφού υπάρχουν παιχνίδια, ζωγραφιές και κατασκευές, ενώ η επίπλωσή του έγινε με δωρεές. Εκεί οι κρατούμενοι-γονείς θα μπορούν να συναντούν τα παιδιά τους και να περνούν χρόνο μαζί τους.
Στο «παιδικό επισκεπτήριο» δεν θα υπάρχει φύλακας, αλλά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα μπορούν να επιβλέπουν τον χώρο, μέσα από ειδικού τύπου παράθυρα και κάμερες. Η κ. Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε το «παιδικό επισκεπτήριο» ως πολύ σημαντικό χώρο, «τα παιδιά δεν θα χάνουν επαφή με τους γονείς τους και οι γονείς θα μπορούν να παρακολουθούν τα παιδιά» είπε. Από την πλευρά του, ο κ. Φυτράκης δήλωσε ότι «με τέτοιες ευκαιρίες πετάμε την ταμπέλα της φυλακής, ως κλειστή φυλακή, διότι θέλουμε καταστήματα και χώρους κράτησης που να είναι ανοικτοί στην κοινωνία και ανοικτοί σε συνεργασίες, ώστε να μην εκπέμπουν φόβο».
Μετά το τέλος των εγκαινίων, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Ευτύχης Φυτράκης επισκέφθηκαν την αυτόνομη εκπαιδευτική δομή του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που θα λειτουργήσει στις φυλακές από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος. Οπως δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου, «ήταν ένα πάγιο αίτημα και φέτος καταφέραμε να υλοποιηθεί». Πάντως, στις φυλακές λειτουργούσε ήδη παράρτημα του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας της Πάτρας και μάλιστα πριν από λίγες ημέρες 37 κρατούμενοι απέκτησαν τίτλο σπουδών ισότιμο με αυτόν του γυμνασίου. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Ευφροσύνη Κωσταρά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους κρατουμένους: «Μπορεί αρχικά να εγγράφονται στο σχολείο, λόγω του ευεργετικού υπολογισμού των μεροκάματων, αλλά στην πορεία ενθουσιάζονται με τη συμμέτοχή τους και έτσι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους».
Στο σχολείο είχαν εγγραφεί 48 κρατούμενοι, αλλά ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους 37, λόγω μεταγωγών και αποφυλακίσεων. Διδάσκονται, όπως λέει η κ. Κωσταρά, «μαθηματικά, ελληνική και αγγλική γλώσσα, πληροφορική, κοινωνιολογία, περιβαλλοντικές και φυσικές επιστήμες και πολιτισμική αγωγή, ενώ η φοίτηση στο σχολείο είναι διετής, διότι είναι βασισμένη στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου