Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

«Ανάσα» για δεκάδες οικογένειες το Κοινωνικό Φροντιστήριο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών



Σημαντική ανακούφιση αναμένεται να προσφέρει σε πολλές οικογένειες και στο Ρέθυμνο η δυνατότητα να εντάξουν τα παιδιά τους στο Κοινωνικό φροντιστήριο, παρέχοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να μάθουν μια ξένη γλώσσα, κάτι που δυστυχώς για πολλούς είναι πλέον δύσκολη υπόθεση.

Πρόκειται για πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές και των οποίων οι γονείς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής ΤΕΒΑ που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (Palso) και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς γονείς σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα βασικά και αναγκάζονται πολλές φορές να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους σε μια ξένη γλώσσα, ακόμη και στα Αγγλικά.

Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι εμφανής και στο Ρέθυμνο, όπως ανέφερε, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών Palso Ρεθύμνου κ. Ιωάννης Πατσουμάς. «Το κοινωνικό φροντιστήριο ξένων γλωσσών είναι μια ανάγκη που προέκυψε λόγω της οικονομικής κρίσης και κορυφώθηκε την τελευταία διετία» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως είναι πολλές οι οικογένειες στο Ρέθυμνο που θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να μάθουν μια ξένη γλώσσα όμως αδυνατούν.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Δυστυχώς, με τις οικονομικές υποχρεώσεις να αυξάνονται δραματικά για κάθε Ελληνική οικογένεια και την ανεργία να εκτοξεύεται χρόνο με τον χρόνο, πολλά είναι τα παιδιά που στερούνται την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας που αποτελεί ένα εφόδιο απαραίτητο. Ακόμη και οι βασικές ξένες γλώσσες για αρκετούς αποτελούν «πολυτέλεια». Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και με στόχο να προσφέρουν στα παιδιά ένα από τα βασικά εφόδια για τη ζωή τους, την εκπαίδευση, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών που τα τελευταία χρόνια παρατηρούν συρρίκνωση των μαθητών, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, έχουν προχωρήσει σε γενναιόδωρη προσφορά θέσεων στο πλαίσιο του προγράμματος για το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Η δύσκολη συγκυρία αποτυπώνεται και στα κέντρα ξένων γλωσσών του Ρεθύμνου, αφού, όπως αναφέρει ο κ. Πατσουμάς, ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν σε προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών έχει μειωθεί με πολλές οικογένειες να μην μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλουν το ποσό που απαιτείται και το οποίο είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αποτέλεσμα είναι πολλές φορές μαθητές να σταματούν τη φοίτησή τους ακόμη και στα Αγγλικά, ενώ σε ό,τι αφορά μια δεύτερη ξένη γλώσσα δυστυχώς έχει προ πολλού υποχωρήσει αισθητά και στο Ρέθυμνο. «Ο αριθμός των παιδιών που θέλουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών και οι συνάδελφοί μας κάνουν από την πλευρά τους τις δικές τους οικονομικές υποχωρήσεις για να ενισχύουν οικονομικά αδύναμες οικογένειες, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν και προκειμένου να προσφέρουν πρωτογενή εκπαίδευση σε μια ξένη γλώσσα» ανέφερε ο κ. Πατσουμάς.

Η ευαισθητοποίηση των κέντρων ξένων γλωσσών Palso ήταν άμεση και έτσι αποφασίστηκε να προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος προκειμένου να δώσουν μια σημαντική ανάσα στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

Ακολουθώντας το παράδειγμα γειτονικών και άλλων νομών της Ελλάδας το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα υλοποιηθεί φέτος για δεύτερη χρονιά, όπως αποφασίστηκε σε συνάντηση που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιώργος Γεωργαλής, η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου με το Δ.Σ ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών Palso Ρεθύμνου και εκπροσώπους των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πρόκειται για την εφαρμογή του προγράμματος «Κοινωνικό Φροντιστήριο» που υλοποιεί ο δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τα κέντρα ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης. Οι γονείς που είναι δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ υποβάλλουν ήδη τις αιτήσεις για ένταξη των παιδιών τους στο «Κοινωνικό Φροντιστήριο», οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνου.

Στόχος είναι η ένταξη των παιδιών στα πλήρη προγράμματα σπουδών των κέντρων για ένα χρόνο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. «Έχει δημιουργηθεί μια δεξαμενή δεινοπαθούντων οικογενειών καταγεγραμμένων και στον Δήμο Ρεθύμνου από την υπηρεσία του Υπουργείου και συγκεκριμένα το πρόγραμμα ΤΕΒΑ για όσους είναι πιστοποιημένοι στην ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Ρεθύμνου.

Διασφαλίζεται έτσι το αδιάβλητο της συμμετοχής στο κοινωνικό φροντιστήριο. Υπάρχουν σαφείς όροι και προϋποθέσεις. Υποβάλλεται αίτηση ενδιαφέροντος που καταθέτουν οι πιστοποιημένοι στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ και κατατίθεται στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνου» τόνισε ο κ. Πατσουμάς.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ PALSO

Σε ό,τι αφορά την εκμάθηση ξένων γλωσσών η προσφορά θέσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προγράμματα για την εκμάθηση της Αγγλικής, της Ιταλικής, της Γερμανικής ή της Γαλλικής γλώσσας.

Ο κ. Πατσουμάς ξεκαθάρισε πως τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα απολαύσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που παρέχουν τα κέντρα ξένων γλωσσών με το σήμα Palso στο Ρέθυμνο και όχι απλή ενισχυτική διδασκαλία. «Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών στο Ρέθυμνο προσφέρουν έναν μεγάλο αριθμό θέσεων προκειμένου οι οικογένειες να παρέχουν τη δυνατότητα στα παιδιά τους να μάθουν Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά ή Γαλλικά, που είναι οι γλώσσες που προσφέρονται για έναν χρόνο.

Οι οικογένειες δεν έχουν καμία υποχρέωση. Τα παιδιά δεν παρακολουθούν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας αντίθετα εντάσσονται κανονικά στα τμήματα εκμάθησης ξένης γλώσσας με τη διασφάλιση της ποιότητας των Κέντρων Ξένων γλωσσών με το σήμα Palso» ανέφερε ο κ. Πατσουμάς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Πηγή: Goodnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου