Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Tεχνικές μάρκετινγκ ωθούν τα παιδιά στα λαχανικά

Μπορεί να είναι απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Οι ίδιες στρατηγικές εμπορικής προώθησης που χρησιμοποιούνται ώστε τα παιδιά να οδηγούνται στο να τρώνε εδέσματα πολύ ευτελούς διατροφικής αξίας (junk food) μπορούν να εφαρμοστούν για να προωθήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως τουλάχιστον δείχνει μια πρόσφατη έρευνα.

Οι ερευνητές, για να καταλήξουν σε συμπέρασμα, χώρισαν δέκα δημοτικά σχολεία σε τέσσερις ομάδες. Στα σχολεία της πρώτης ομάδας, στο μπουφέ με τις σαλάτες της σχολικής τραπεζαρίας ανάρτησαν χαρτόνια που απεικόνιζαν χαρακτήρες με υπερδυνάμεις, τις οποίες είχαν λόγω της κατανάλωσης των λαχανικών. Στα σχολεία της δεύτερης ομάδας ανάρτησαν χαρτόνια με κάποιους τηλεοπτικούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Στα σχολεία της τρίτης ομάδας ανάρτησαν και τα δύο είδη χαρακτήρων και σε αυτά της τέταρτης δεν ανάρτησαν τίποτα. Αυτά τα σχολεία χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Οπως διαπιστώθηκε, από μόνοι τους οι τηλεοπτικοί χαρακτήρες των κινουμένων σχεδίων προκάλεσαν μια ισχνή αλλά ασήμαντη αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, αλλά στα σχολεία όπου αναρτήθηκαν οι χαρακτήρες με τις υπερδυνάμεις, 90,5% περισσότεροι μικροί μαθητές πήραν λαχανικά. Εκεί όπου αναρτήθηκαν και τα δύο είδη χαρακτήρων, ο αριθμός των μαθητών που έβαλε στο πιάτο του λαχανικά αυξήθηκε κατά 239,2%.

«Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μάρκετινγκ είναι σατανικό», λέει ένας από τους συντάκτες της μελέτης ο Ντέιβιντ Ρ. Τζαστ, καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. «Διαφωνώ. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν οι τακτικές μάρκετινγκ για να επιτύχουμε καλά πράγματα».

H ανάγκη να μάθουν τα παιδιά να τρώνε λαχανικά αλλά και γενικότερα να ακολουθούν υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας. Οπως αναφέρεται σε πρόσφατες μελέτες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά αλλά και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να πλήττουν τους ενηλίκους αλλά έχουν τις ρίζες τους στην παιδική παχυσαρκία. Ειδικότερα, οι δύο νέες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν μισό εκατομμύριο παιδιά από τη Δανία, συνέδεσαν την υψηλή μάζα σώματος στην παιδική ηλικία με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την ενήλικη ζωή. Οι μελέτες παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Παχυσαρκία και υποδεικνύουν πόσο σημαντική και άμεση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Παρότι καμία από τις δύο μελέτες δεν αποδεικνύει ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος στα χρόνια της παιδικής ηλικίας ευθύνεται για τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου και εγκεφαλικού, η αλήθεια είναι ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά εξελίσσονται σε υπέρβαρους ενηλίκους, εκτός αν καταφέρουν και προσαρμοσθούν σε νέες διαιτητικές συνήθειες που εμπεριέχουν φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, η παχυσαρκία εμφανίζεται κατά τα πέντε ή έξι χρόνια ή κατά την εφηβεία και μελέτες δείχνουν ότι ένα παιδί που είναι παχύσαρκο όταν είναι 10 έως 13 ετών διατρέχει 80% πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν παχύσαρκο ενήλικο.

Τα προβλήματα που προκαλεί ακόμα και στους ανηλίκους η παχυσαρκία είναι πολλά, όπως υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή «καλή» χοληστερίνη ακόμα και κατάθλιψη, ενώ ως φαίνεται χειροτερεύει σημαντικά την ποιότητα ζωής του παιδιού. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Τζέφρι Σουίμερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υποδεικνύει ότι τα παχύσαρκα παιδιά αναφέρουν τόσο κακή ποιότητα ζωής ώστε είναι συγκρίσιμη με αυτή των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου