Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

This War of mine: Ένα game για τα παιδιά των πολέμων

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολεμικών video games δίνουν στον παίκτη το ρόλο του στρατιώτη, του στρατηγού, του μαχόμενου. Το This War of mine, όμως, μας δείχνει τον πόλεμο μέσα από την οπτική του διωκόμενου, του κυνηγημένου. Ζητά από τον gamer να υποδυθεί το θύμα και όχι το θύτη. Σύμφωνα με το motto του: «στον πόλεμο, δεν είναι όλοι στρατιώτες».


Πρόκειται για ένα game στρατηγικής και επιβίωσης. Ο παίκτης ελέγχει μια ομάδα πολιτών που δεν διαθέτουν στρατιωτική εκπαίδευση. Δεν καλείται να καθαρίσει αντίπαλους στρατιώτες, αλλά να εξασφαλίσει τροφή για τα παιδιά τους. Στόχος η επιβίωση των πολιτών εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών που γεννά μια εμπόλεμη σύρραξη. Ο παίκτης είναι υπεύθυνος για την υγεία και τη διατροφή τους, αλλά και για την ψυχολογική τους κατάσταση.

Οφείλει να τους κατευθύνει στην κατασκευή και συντήρηση του καταφυγίου τους, αλλά και να αποφασίσει για τον τρόπο διάδρασης με άλλους επιζήσαντες, τους οποίους συναντούν τις νύχτες που γυρνούν στην πόλη. Μπορούν για παράδειγμα να τους χαρίσουν τρόφιμα και φάρμακα ή να τους ληστέψουν. «Ο πόλεμος είναι ένας καταλύτης. Βγάζει από μέσα μας όχι μόνο τον χειρότερο εαυτό, αλλά και τον καλύτερο», όπως λέει και ο δημιουργός του παιχνιδιού.


Μπορεί ο πόλεμος να γίνει παιχνίδι;

Η ερώτηση είναι απολύτως λογική. Αλλά και ελαφρώς ηθικολογική. Ο πόλεμος αποτελεί διαχρονικά μία από τις βασικότερες πηγές έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης. Τις τελευταίες δεκαετίες το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο των video games. Πράγματι, οι εμπόλεμες συρράξεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ελαφρά. Αλλά είναι αν μη τι άλλο προτιμότερο αντί για ελεύθερος σκοπευτής να βιώνεις έναν πόλεμο (έστω, virtual) μέσα από τα μάτια ενός αθώου πολίτη.

Εξίσου λογική είναι και η ανησυχία για την εμπορευματοποίηση του δράματος των θυμάτων των πολέμων. Οι ιθύνοντες της εταιρείας έσπευσαν να αποδείξουν έμπρακτα το ειλικρινές ενδιαφέρον τους και απέδωσαν το σύνολο των εσόδων από ένα DLC (επί πληρωμή πρόσθετο περιεχόμενο) του παιχνιδιού σε πρόσφυγες από τη Συρία.

Άλλωστε ένας από τους συμβούλους σεναρίου του παιχνιδιού είναι ο Emir Cerimovic, ένας νεαρός Βόσνιος που έζησε από μέσα την πολιορκία του Σεράγεβο και αποφάσισε να μεταφέρει την εμπειρία του, ώστε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τους σωματικούς και ψυχικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας έκδοσης του τίτλου. Το This War of Mine: The Little Ones κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες για PS4 και Xbox One, ενώ διατίθεται και για tablets (Android και iOS).

Το παιχνίδι αναπτύσσεται από την 11 bit studios και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2014 για PC.

Περισσότερα στο επίσημο site.

Πηγή: Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου