Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Δύο Λαρισαίες μαθήτριες στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας

Οι Λαρισαίες μαθήτριες, Ευαγγελία Συρακούλη της Γ’ τάξης του 4ου Λυκείου Λάρισας και Λυδία-Δέσποινα Αγγέλου της Γ’ τάξης, του Λυκείου Ν. Μπακογιάννη, κατέκτησαν μια θέση μεταξύ των μαθητών, της Γ’ Λυκείου σε όλη την Ελλάδα, που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού Βιολογίας.

Οι δύο Λαρισαίες, μπαίνουν στην τελική αναμέτρηση με άλλους 24 μαθητές απ’ όλη τη χώρα, που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση και στοχεύουν στην ανώτερη θέση, δηλαδή να είναι αυτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, στη φετινή Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πανελλήνιου διαγωνισμού Βιολογίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και ανακοινώθηκαν από την Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων, οι δύο Λαρισαίες είναι οι μόνες που αναδείχθηκαν μεταξύ όλων των μαθητών που συμμετείχαν απ όλη τη Θεσσαλία και στις τρεις κατηγορίες τάξεων του λυκείου.

Το γραπτό της Ευγ. Συρακούλη βαθμολογήθηκε με 88 μονάδες και αντίστοιχα της Λυδίας Αγγέλου με 87, δίνοντάς τες το πράσινο φως.

Την πρώτη θέση, στην πρώτη φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού Βιολογίας, στη κατηγορία της τρίτης τάξης λυκείου, κατέκτησε ο Κρητικός Τηλέμαχος Κουτουράτσας, του 4ου Λυκείου Χανίων, με βαθμό 97,5.

Να σημειωθεί ότι η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 Απριλίου, στην Αθήνα, σε χώρο που θα ορίσει η οργανωτική επιτροπή του και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι 24 πρώτοι μαθητές της Γ’ Λυκείου που αναδείχθηκαν στην πρώτη φάση, καθώς και οι

προκριθέντες της Β’ Λυκείου φέτος καθώς και της Β’ Λυκείου από την 1η φάση του διαγωνισμού του 2015 οι οποίοι δικαιούνται να συμμετάσχουν στη 2η φάση του διαγωνισμού του 2016.

Οι προκριθέντες της Β’ Λυκείου από την 1η φάση του διαγωνισμού του 2016 έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη συμμετοχή τους στη 2η φάση του διαγωνισμού του 2016 ή στη 2η φάση του διαγωνισμού που θα γίνει το 2017.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Η Ολυμπιάδα Βιολογίας είναι ένας διεθνής διαγωνισμός στον οποίο κάθε χρόνο συμμετέχουν μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν διακριθεί στον εθνικό διαγωνισμό της χώρας τους.

Στον διεθνή αυτό διαγωνισμό, αλλά και στους εθνικούς, εξετάζονται οι δεξιότητες των μαθητών στην αντιμετώπιση των βιολογικών προβλημάτων και στην εξέταση των βιολογικών πειραμάτων.

Στα απαραίτητα προσόντα των συμμετεχόντων, εκτός από τη βασική γνώση, συμπεριλαμβάνονται το ενδιαφέρον για τη Βιολογία, η ευρηματικότητα, η δημιουργικότητα και η εμμονή και όχι τόσο η εξειδικευμένη γνώση.

Στη χώρα μας ο εθνικός διαγωνισμός διενεργείται υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ ) και διεξάγεται σε εξεταστικά κέντρα – σχολεία σε όλη την επικράτεια, κοντά στον τόπο διαμονής και φοίτησης των συμμετεχόντων μαθητών.

Οι βιολόγοι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που είναι και δάσκαλοι των μαθητών αυτών, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της προετοιμασίας των μαθητών, της προώθησης του διαγωνισμού και της υλοποίησής του σε εθνικό επίπεδο.

Στόχος της Διεθνούς Ολυμπιάδας της Βιολογίας (IBO) είναι η συγκέντρωση των ταλαντούχων σπουδαστών, για να επεκτείνει τα ταλέντα τους και για να προωθήσει τη σταδιοδρομία τους ως επιστήμονες.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου