Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στη ζωή μας που μας δυσκολεύουν πολύ να τις συζητήσουμε με τα παιδιά μας. Μια από αυτές είναι όταν μια σοβαρή ασθένεια αναστατώνει τη ζωή μιας οικογένειας και κυρίως όταν αφορά κάποιο γονιό. Η ζωή της οικογένειας αναστατώνεται από την ασθένεια και δημιουργούνται ερωτήματα για το τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για την ασθένεια κάποιου αγαπημένου τους προσώπου.
Παρόλο που οι γονείς πολλές φορές προσπαθούν να κρύψουν τη σοβαρότητα της αρρώστιας τα παιδιά καταλαβαίνουν από το κλίμα της οικογένειας και αισθάνονται ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Επιπλέον μπορεί να έχουν ακούσει συζητήσεις μας στο τηλέφωνο ή μέσα στο σπίτι. Αν η αρρώστια αφορά κάποιο γονιό ή αδερφάκι είναι πιθανό να έχουν συμβεί αλλαγές στο σπίτι ως προς την παρουσία και τη διαθεσιμότητα του απέναντι στο παιδί. Τα παιδιά προσπαθούν να καταλάβουν τις μεταβολές που συμβαίνουν στην εμφάνιση του αγαπημένου τους, παρατηρούν αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και συχνά θέτουν ερωτήσεις χωρίς να παίρνουν απαντήσεις.
Το πιο σημαντικό είναι να μιλήσουμε στο παιδί με ηρεμία και ειλικρίνεια καθώς και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο παιδί να εκφράσει τα δικά του. Επίσης είναι σημαντικό να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του παιδιού και να του δώσουμε τόσες πληροφορίες όσες μπορεί να αντέξει ανάλογα με την ηλικία του. Να το ενημερώσουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στην οικογένεια και να προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε με απλά λόγια τι είναι η ασθένεια, τι πιθανές αλλαγές θα φέρει στη ζωή της οικογένειας, και ότι δεν είναι μεταδοτική.
Αν η ασθένεια αφορά κάποιο γονιό ο οποίος θα χρειαστεί να κάνει κάποια επέμβαση και να νοσηλευτεί για κάποιες μέρες, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στο παιδί τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στο πρόγραμμά του και το ενημερώνουμε με ποιους ανθρώπους θα βρίσκεται κατά την απουσία μας. Είναι σημαντικό να το καθησυχάσουμε ότι μετά από μερικές μέρες θα είμαστε σπίτι, ότι θα έχουμε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και ότι αν θέλει μπορεί να μας επισκεφτεί στο νοσοκομείο. Τέλος, καλό θα ήταν να προετοιμάσουμε το παιδί χωρίς να το τρομάξουμε για τυχόν αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν στην εμφάνισή μας ύστερα από μία επέμβαση ή θεραπεία.
Επιπρόσθετα, αν η κατάσταση της υγείας του αγαπημένου μας προσώπου έχει προδιαγραφεί, μπορούμε να προετοιμάσουμε το παιδί ότι π.χ. ο παππούς είναι πολύ άρρωστος στο νοσοκομείο και πρόκειται σύντομα να πεθάνει, δίνοντας στο παιδί τη δυνατότητα να τον επισκεφθεί, να του γράψει ένα γράμμα, να φτιάξει μια ζωγραφιά, να βρει δηλαδή το δικό του τρόπο να τον αποχαιρετήσει. Είναι σημαντικό να δώσουμε στο παιδί χρόνο να αφομοιώσει την είδηση και να αντιδράσει, γιατί συχνά τα παιδιά δεν αντιδρούν την πρώτη στιγμή που τους ανακοινώνουμε ένα γεγονός. Μπορεί, για παράδειγμα, το παιδί να συνεχίσει το παιχνίδι του και να επανέλθει στο θέμα κάποια στιγμή αργότερα ή άλλη μέρα.
Εξίσου σημαντικό είναι να τονίσουμε στα παιδιά ότι κανείς δε φταίει που αρρώστησε ο αγαπημένος τους, επειδή τα παιδιά συχνά πιστεύουν ότι μια αταξία τους ή μια κακή τους σκέψη μπορεί να προκάλεσε την αρρώστια. Αυτό που χρειάζεται το παιδί είναι ψυχραιμία, αγάπη και ενίσχυση της αισιοδοξίας του.
«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας».
Πηγή: Το χαμόγελο τοου παιδιού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου