Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να γίνει πιο φιλική προς τους κωφούς

Ζούμε σε έναν κόσμο φτιαγμένο για τους ανθρώπους που ακούν. Αλλά πώς θα έμοιαζαν οι πόλεις μας, εάν είχαν σχεδιαστεί για τους κωφούς; Από τη Νικολέτα Μακρή

Το DeafSpace είναι μια νέα προσέγγιση για το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, που είναι προσαρμοσμένη στην ιδιαίτερη αισθητική εμπειρία εκείνων που δεν ακούν.


Οι άνθρωποι που ακούνε δεν μπορεί να συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο ήχος στην καθημερινή ζωή. Αν θέλετε να τραβήξετε την προσοχή ενός γνωστού σας, μπορείτε να φωνάξετε το όνομά του. Αν ένας καθηγητής πρέπει να εξηγήσει ένα μαθηματικό πρόβλημα, δεν αποτελεί πρόβλημα να μιλάει, ενώ γράφει στον πίνακα.

Αλλά οι άνθρωποι που είναι κωφοί και βαρήκοοι εξαρτώνται από διαφορετικές αισθήσεις για να περιηγηθούν στα πάντα, από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις έως στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η έννοια του DeafSpace χρησιμοποιεί αυτή την εμπειρία για να την προσαρμόσει στο σχεδιασμό των περιβαλλόντων όπου αλληλεπιδρούν κωφοί. Το Πανεπιστήμιο Gallaudet–το οποίο βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και είναι το μόνο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο που απευθύνεται μόνο σε κωφούς και βαρήκοους - βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης των χώρων του και προσαρμογής τους σε ένα περιβάλλον πιο φιλικό στους κωφούς φοιτητές.

Ο Hansel Bauman, ο αρχιτέκτονας πίσω από DeafSpace, έχει επανασχεδιάσει τμήματα της πανεπιστημιούπολης του Gallaudet με βάση πέντε αρχές: το χώρο και την εγγύτητα, την προσέγγιση μέσω των αισθήσεων, την κινητικότητα και την εγγύτητα, το φως και το χρώμα και την ακουστική. Το DeafSpace είναι το project που έχει αναπτυχθεί γύρω από το έργο του Bauman και γρήγορα κερδίζει την αναγνώριση, τόσο εντός όσο και εκτός των κοινοτήτων των κωφών.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε την επίσκεψη του δημοσιογράφου του site Vox στην πανεπιστημιούπολη του Gallaudet και τη συζήτηση με τον Derrick Behm, ενός πρώην φοιτητή, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Γραφείο Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του Campus. 


Πηγή: http://www.klik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου