Η βία από γονείς και φίλους σε παιδικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Αγγλία έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε κάποιος μπορεί σύντομα να σκοτωθεί, προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες αξιωματούχος της διοργανώτριας αρχής ενός πρωταθλήματος νέων στη χώρα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων, μόνο κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου με παιδικούς και εφηβικούς αγώνες στην κομητεία του Σάρεϊ, που είναι στη νοτιοανατολική Αγγλία και κομμάτι της ανήκει στο Λονδίνο, σημειώθηκαν τα εξής περιστατικά: Ενας γονιός απείλησε να μαχαιρώσει διαιτητή, άλλος κουτούλησε εθελοντή βοηθό διαιτητή, και κάποιοι νεαροί ποδοσφαιριστές, με την ενθάρρυνση των προπονητών τους απείλησαν να καταστρέψουν τα αποδυτήρια ενός γηπέδου.
Εκείνο το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον τρεις αγώνες από τη Λίγκα Νέων του Σάρεϊ διεκόπησαν οριστικά, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Τύπου.
Ο πρόεδρος της λίγκας αυτής, ο Γκρέιαμ Ικινς, έστειλε ηλεκτρονική επιστολή στους συλλόγους-μέλη της λίγκας, και σύμφωνα με τα βρετανικά ρεπορτάζ προειδοποίησε ότι η βία είναι εκτός ελέγχου και δεν θα αργήσει να σημειωθεί και θάνατος κάποιου εάν δεν βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους οι γονείς, συγγενείς και φίλοι που παρακολουθούν τους αγώνες από την πλάγια γραμμή.
«Θα επιθυμούσατε να συνδεθεί το όνομά σας με ένα παιδικό πρωτάθλημα που οδήγησε στον θάνατο κάποιου εξαιτίας της βίας;» ερωτούσε η επιστολή προς τους συλλόγους που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Times του Λονδίνου. «Μην πιστέψετε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί. Συνέβη ήδη σε βοηθό διαιτητή σε παιδικό αγώνα ποδοσφαίρου στην Ολλανδία πριν από τρία - τέσσερα χρόνια. Αν αυτά τα φαινόμενα συνεχιστούν εδώ, φοβούμαι πως το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο» πρόσθεσε ο κ. Ικινς.
Πράγματι, το 2013 έξι έφηβοι και ο πατέρας ενός από αυτούς κρίθηκαν από το δικαστήριο ένοχοι για τον θάνατο ενός βοηθού διαιτητή στην Ολλανδία, τον οποίον κλωτσούσαν ανελέητα ύστερα από έναν αγώνα εφηβικού ποδοσφαίρου. Ο κ. Ικινς τόνισε επίσης ότι είναι έτοιμος να αποσύρει όλους τους διαιτητές, μια κίνηση η οποία ουσιαστικά θα... κατεβάσει τα ρολά μιας ολόκληρης λίγκας στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 450 ομάδες με 11.500 παιδιά ηλικίας από έξι έως 18 χρόνων, εκτός εάν σημειωθεί κάποια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των... οπαδών των παιδικών και εφηβικών ομάδων.
Οι εθελοντές διαιτητές που αποζημιώνονται με ευτελή ποσά που κυμαίνονται από 15 έως 30 λίρες (δηλαδή 20 έως 40 ευρώ) ανά αγώνα εισπράττουν δυσανάλογη κακομεταχείριση. Εδώ και καιρό δημοσιεύονται στον Τύπο της Βρετανίας αναφορές για διαιτητές σε όλο το σύστημα του ποδοσφαίρου νέων στην Αγγλία οι οποίοι υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν το άθλημα εξαιτίας των ύβρεων και των απειλών που δέχονται.
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» ανέφερε ο κ. Ικινς: «Οι σύλλογοι και όλοι όσοι έχουν κάποια συμμετοχή σε αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους. Να μην κατηγορείτε τους άλλους, κοιτάξτε τι έχετε κάνει ή τι δεν έχετε κάνει οι ίδιοι, και μην κατηγορείτε τον διαιτητή», ζήτησε από τους συλλόγους.
Σε παλαιότερο μήνυμά του στα μέλη της λίγκας ο κ. Ικινς είχε γράψει: «Μονίμως με εκπλήσσει πόσοι θεωρούν αποδεκτό να υβρίζουν τους διαιτητές από έξω. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι άνθρωποι που τα κάνουν αυτά είναι δειλοί και δεν θα τολμούσαν ποτέ να αναλάβουν οι ίδιοι τον ρόλο του διαιτητή».
Το 2008 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας άρχισε μια εκστρατεία με την επωνυμία «Σεβασμός» (Respect), σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τη βελτίωση στη συμπεριφορά όλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου