Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Παιδική χαρά χωρίς αποκλεισμούς

του Χάρη Γκίκα 
Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο μικρός μπορεί να ανέβει με άνεση σε μύλο χωρίς να φοβάται μην πέσει ή να χτυπήσει από το παιχνίδι των άλλων παιδιών. Κι αυτό γιατί ο μύλος απέχει ελάχιστα εκατοστά από το έδαφος και είναι ειδικά κατασκευασμένος για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ο μύλος είναι μόνο ένα από τα παιχνίδια που έχουν τοποθετηθεί στην παιδική χαρά για παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Παλαιό Φάληρο, η οποία είναι η πρώτη στην Ελλάδα και εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες.

Σε αυτήν την παιδική χαρά οι τραμπάλες είναι μικρότερες, οι τσουλήθρες και τα μονόζυγα έχουν πολλές επιπλέον χειρολαβές, ενώ πολύ σύντομα θα τοποθετηθούν και οι κούνιες, στις οποίες τα παιδιά θα μπορούν να κάτσουν με τα αμαξίδιά τους.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι πρόκειται για την πρώτη παιδική χαρά στην οποία τα παιδιά με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα νοητικής στέρησης μπορούν να παίξουν χωρίς άγχος και οι γονείς τους θα είναι ήσυχοι ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Αυτό ακριβώς λέει στο «Εθνος» η μητέρα του Γιάννη, η Ιωάννα Παπαθανάση, η οποία στέκεται δίπλα του και τον βοηθά να ανέβει στο μονόζυγο. Σε αυτήν την πρώτη βόλτα τους στην παιδική χαρά τόσο η ίδια όσο και ο γιος της είναι απόλυτα ικανοποιημένοι:

«Το παιδί αισθάνεται καλά. Φαίνεται να το διασκεδάζει που παίζει εδώ. Αλλά και εγώ αισθάνομαι καλά. Και πολλές φορές το πώς θα περάσει το παιδί έχει μεγάλη σχέση με το πώς αισθάνεται ο γονιός που το συνοδεύει», σημειώνει και επισημαίνει ότι στη νέα παιδική χαρά του Παλαιού Φαλήρου τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα σε σχέση με όσα έχει βιώσει στο παρελθόν σε άλλες παιδικές χαρές. «Οταν πηγαίναμε αλλού, ήμουν περισσότερο αγχωμένη. Δεν ήξερα πώς θα μπορούσε να παίξει άνετα με τα άλλα παιδιά. Του μετέφερα το άγχος μου και δεν περνούσε καλά. Πλέον, εδώ βρήκαμε έναν χώρο που είναι ιδανικός».

Δραστηριότητες
Με αυτήν την άποψη συμφωνεί και η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «Αλμα», στον οποίο ο δήμος έχει παραχωρήσει μια αίθουσα μέσα στον χώρο της παιδικής χαράς.

«Τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα θα έχουμε δραστηριότητες για τα παιδιά με νοητική υστέρηση, έχει δημιουργηθεί ο χώρος στον οποίο θα παίζουμε bocce, το οποίο είναι ένα άθλημα των Special Olympics και έχουν τοποθετηθεί μπασκέτες με χαμηλότερο ύψος για να παίζουν τα παιδιά που κινούνται με αμαξίδιο».

Η ίδια είναι μητέρα δύο παιδιών με αυτισμό και γνωρίζει πολύ καλά ότι δυσκολεύονται στις υπόλοιπες παιδικές χαρές. «Δεν μπορούν να κινηθούν μόνα τους και δεν μπορούν να παίξουν με τα υπόλοιπα παιδιά. Επίσης οι γονείς τους πρέπει να είναι συνεχώς παρόντες, γιατί συχνά οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το θέμα του αυτισμού θεωρούν λανθασμένα ότι είναι ανεξέλεγκτα και επιθετικά», εξηγεί.

Φροντίζει ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι για πολύ συγκεκριμένους λόγους τα παιχνίδια αυτής της παιδικής χαράς μοιάζουν πολύ με τα υπόλοιπα, καθώς «είναι καλό να μην υπερτονίζονται οι ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού. Για τον λόγο αυτόν σε αυτήν την παιδική χαρά δεν έρχονται μόνο παιδιά με ειδικές ανάγκες».

Για τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, η απόφαση να δημιουργηθεί αυτή η μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα παιδική χαρά προέκυψε ύστερα από μια επίσκεψή του στο κέντρο ημέρας που είχε δημιουργήσει η «Αλμα» στο Παλαιό Φάληρο. «Είδα την κατάσταση και αισθάνθηκα ότι έπρεπε να γίνει κάτι για αυτά τα παιδιά. Αντί να είναι κλεισμένα σε ένα διαμέρισμα, θα πρέπει να έχουν έναν εξωτερικό χώρο στον οποίο θα παίζουν και θα νιώθουν άνετα. Οσα έχουν γίνει εδώ μέχρι σήμερα δεν θα είναι τα τελευταία. Σχεδιάζουμε και τη δημιουργία χώρου κλειστής πισίνας δίπλα στον χώρο της παιδικής χαράς, στον οποίο τα παιδιά θα μπορούν να μαθαίνουν κολύμπι», λέει.

Στέλιος Βογιατζάκης 
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου