Ο Τζαβίν εντάχθηκε στον ξενώνα φιλοξενίας πριν από περίπου έναν μήνα. Ξεκίνησε από το Ιράν μαζί με έναν «θείο» του, ο οποίος, αφού πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα και έφτασαν στη Μυτιλήνη, αποφάσισε πως δεν ήθελε να κρατήσει άλλο το παιδί. Για τρεις μέρες το μικρό αγόρι έμεινε μόνο του στην Πλατεία Βικτωρίας, μέχρι που ο «θείος» το παρέδωσε στην Υπηρεσία Ασύλου.
Ο 11χρονος Αφγανός είναι αυτή τη στιγμή ο μικρότερος ασυνόδευτος ανήλικος που φιλοξενείται στον ξενώνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Praksis στην Κυψέλη. Αφησε πίσω στο Ιράν, όπου είχε καταφύγει από το Αφγανιστάν η οικογένειά του, τη μητέρα και ένα μικρότερο αδελφάκι. Με το που έφτασε στον ξενώνα ζητούσε επίμονα να πάει σχολείο, αφού στο Αφγανιστάν φοίτησε ελάχιστα. Πλέον ο Τζαβίν πηγαίνει στο Δημοτικό της περιοχής μέχρι να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες ταυτοποίησης του πατέρα του, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του παιδιού, ζει εδώ και μία δεκαετία στην Ελλάδα.
Στην οδό Σκιάθου 89 ο ξενώνας της Praksis, που χρηµατοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονοµικό Χώρο (Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία), µέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, φιλοξενεί σήμερα 30 ασυνόδευτα ανήλικα έως 17 ετών, εκ των οποίων τα τρία είναι από τη Συρία. Από την αρχή της λειτουργίας του, τον Ιανουάριο του 2014 έως σήμερα, στον ξενώνα έχουν φιλοξενηθεί 369 ασυνόδευτα παιδιά από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, ο Λίβανος, το Μπανγκλαντές.
Μπαίνοντας στο τριώροφο κτίριο, έχεις την αίσθηση πως μπαίνεις σε σπίτι. Κι αυτό ήταν για τους ανθρώπους της ΜΚΟ από την αρχή το ζητούμενο: αυτά τα παιδιά που ταλαιπωρήθηκαν μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας θα πρέπει να μένουν σε έναν χώρο που θα τους θυμίζει το σπίτι και θα τους προσφέρει ασφάλεια. Από το ισόγειο κιόλας μπορούσε να μυρίσει κανείς το φαγητό που ετοίμαζε δύο ορόφους πιο πάνω η κυρία Γιώτα, η μαγείρισσα του ξενώνα. Οσπρια και ρύζι είναι, όπως χαρακτηριστικά λέει, τα φαγητά που λατρεύουν τα παιδιά που ζουν εκεί.
Εκεί στο ισόγειο, την ώρα που άλλα παιδιά έκαναν μπάνιο, δύο ανήλικοι έπαιζαν σκάκι. Δεν είναι καν από την ίδια χώρα, δεν μιλούν καν την ίδια γλώσσα. Ο ένας είναι ο 15χρονος Ντεβράν, Κούρδος από την Τουρκία. Εφτασε στην Ελλάδα μαζί με τον 17χρονο αδελφό του πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. «Περάσαμε στην Ελλάδα με φουσκωτό. Ηταν πολύ δύσκολα» μας λέει. Τα δύο αδέλφια ξεκίνησαν με προορισμό το Λουξεμβούργο, όπου μένει ο πατέρας τους, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα για να παραλάβει τα παιδιά.
Συμπαίκτης του Ντεβράν στο σκάκι, ο 17χρονος Μερουάν από τον Λίβανο. Πήγε στον ξενώνα πριν από μόλις τρεις μέρες. Κι εκείνος, όπως και το σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται στον ξενώνα, πέρασε τα ελληνικά σύνορα με φουσκωτή βάρκα. Ο Μερουάν έφτασε στη Χίο κι από κει στον ξενώνα της Praksis. Η πρώτη σκέψη του νεαρού, να επιστρέψει στον Λίβανο, κι αυτό γιατί εκείνος ήθελε να πάει στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα. Από τη μέρα που πρωτοπήγε, όμως, έχει αλλάξει αρκετές φορές γνώμη, και σε αυτό έχουν συμβάλει και οι συνομιλίες που έχει με την οικογένειά του η οποία βρίσκεται πίσω στην πατρίδα.
Συνολικά στους πέντε ξενώνες της Praksis - Κυψέλη, Πετράλωνα, Πάτρα και δύο transit ξενώνες σε Κω και Μυτιλήνη - φιλοξενήθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια 1.237 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα παιδιά που φτάνουν μόνα τους κατά εκατοντάδες στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), πως από τον Ιανουάριο του 2013 έως και τον περασμένο Δεκέμβριο η χώρα μας δέχθηκε 5.788 αιτήματα στέγασης ανηλίκων σε κέντρα φιλοξενίας.
Ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Κάθε παιδί έχει και τη δική του συγκινητική ιστορία, λέει η κοινωνιολόγος της Praksis και συντονίστρια του ξενώνα Σίσσυ Λεβαντή. «Προσπαθούμε ο χώρος φιλοξενίας να εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στα παιδιά αυτά. Εχουμε παιδιά και εφήβους που δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ με κλειστό φως, είτε εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τους είτε λόγω του δύσκολου ταξιδιού που έκαναν» εξηγεί. Δεκαοκτώ από τα 30 παιδιά του ξενώνα πηγαίνουν σε διαπολιτισμικά σχολεία, ενώ τα απογεύματα κάνουν μαθήματα κυρίως ελληνικών και αγγλικών για να μπορούν να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με το προσωπικό του ξενώνα.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε
Ρούχα και παπούτσια εφηβικά, τρόφιμα μακράς διαρκείας αλλά
και εθελοντές είναι αυτά που χρειάζονται οι ξενώνες της Praksis.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την οργάνωση
στο 210-5205.200 ή μπείτε στην ιστοσελίδα της www.praksis.gr
Πηγή: Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου