Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Οι μαθητές προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα των πόλεων

Με σύνθημα «Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται και η κοινωνία ευαισθητοποιείται» οι ομάδες των μαθητών θα εξετάσουν τα προβλήματα και θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης τους.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την πρώτη περίοδο της εκστρατείας Free Mobility και της δράσης «Άφωνοι μπροστά στο πρόβλημα», που φάνηκε ότι είναι σημαντική η πίεση σε αλλαγή συνθηκών, κάτι που θα οδηγήσει σε βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αναφορά του μέλους του ΔΣ του Ecocity κ. Μιχάλη Πετράκη στον ρόλο του Ecocity και της συστράτευσης των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για την υλοποίηση της εκστρατείας Ecomobility και τις αποτελεσματικές προσεγγίσεις και λύσεις. Τονίστηκαν οι δυσκολίες που πηγάζουν από την έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και στην ανυπαρξία ελέγχου στην παραβατικότητα που κυριαρχεί, αναφέροντας ως μόνη ελπίδα την ευαισθητοποιημένη νέα γενιά, που θα λειτουργήσει ως μοχλός αλλαγής στο αστικό περιβάλλον, κάτι που είναι κύριος στόχος του Ecocity.

Από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκστρατείας, καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θάνος Βλαστός αναφέρθηκε στον ρόλο της ενεργοποίησης των νέων στη «θεραπεία των άρρωστων πόλεων της χώρας και την επίδραση στην αναμόρφωση των πόλεων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που καλλιεργούνται με βάση τις προτάσεις των νέων, οι παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον».

Στην ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους στα άτομα με κινητικά προβλήματα και στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις ελληνικές πόλεις και τη μεγάλη διαφορά από τις ευρωπαϊκές, κάτι που εκφράζει και το επίπεδο του τοπικού πολιτισμού, αναφέρθηκε η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου ως πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης του Free Mobility.

Από την πλευρά του ο συντονιστής της εκστρατείας κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος έκλεισε την εκδήλωση παρουσιάζοντας τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των εργασιών, τη συνδιοργάνωση με επιλεγμένους δήμους και τη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Ταυτόχρονα τόνισε το ξάφνιασμα της Επιτροπής από την ανταπόκριση που έχει το πρόγραμμα από τη μαθητική κοινότητα στην ανάδειξη καθημερινών προβλημάτων και στην αλλαγή στάσης που παρατηρήθηκε στις τοπικές κοινωνίες, με προσανατολισμό στην υποχρέωση σεβασμού της ανάγκης των συνανθρώπων μας να κυκλοφορούν παντού ανεμπόδιστα.

Οι προτάσεις και οι λύσεις των μαθητών θα κατατεθούν μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν (θεατρικά δρώμενα, βίντεο, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορό κ.ά.).

Η τελετή της απονομής των βραβείων εφέτος θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 16 Απριλίου και η νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες και θα φιλοξενηθεί από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργο Κύρτσο.

Η Εκστρατεία Ecomobility 2015-16 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ecocity και εφέτος συνδιοργανώνουν στην πόλη τους οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμαρουσίου, Ελευσίνας, Παπάγου Χολαργού, Ηρακλείου, Τρικκαίων, Βόλου, Ορεστιάδας και Λευκάδας.

Στοιχεία και πληροφορίες για την εκστρατεία μπορείτε να βρείτε στον ειδικό δικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει το Ecocity στη διεύθυνση www.ecomobility.gr καθώς και στη σελίδα facebook https://www.facebook.com/EcomobilityGR

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου