Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ο πρόωρος τοκετός αυξάνει τον κίνδυνο παιδικού αυτισμού

Τα πρόωρα νεογνά έχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με αυτισμό μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ερευνητές του Αυστραλιανού Καθολικού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής την Δρ Μαργκο Πριτσαρντ, διαπίστωσαν ότι το 2% των πολύ πρόωρων νεογνών μετέπειτα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, σε ηλικία δύο έως τεσσάρων ετών. 

Βέβαια, η συχνότητα είναι κατά πολύ χαμηλότερη του 4% έως 13% που έχει αναφερθεί σε παλαιότερες μελέτες. 

Οι αυστραλοί ερευνητές μελέτησαν την υγεία 169 παιδιών που είχαν γεννηθεί πριν την 29η εβδομάδα της κύησης, όταν ήταν δύο και τεσσάρων ετών, για πιθανές ενδείξεις αυτισμού, όπως γλωσσικές υστερήσεις ή έλλειψη ενδιαφέροντος για τα άλλα παιδιά. 

Συνολικά, το 13% των παιδιών βρέθηκαν θετικά και υποβλήθηκαν σε περαιτέρω αξιολόγηση, αλλά εν τέλει μόλις το 2% διαγνώστηκε με αυτισμό. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά αλλά δεν διαγνώστηκαν επισήμως με αυτισμό είχαν σημαντικά προβλήματα στην επικοινωνία, την επαναληπτική συμπεριφορά και το δημιουργικό παιχνίδι. 

«Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι ο πολύ πρόωρος τοκετός είναι παράγοντας κινδύνου, κάτι που έχει φανεί και από άλλες μελέτες. Αλλά όταν εφαρμόσαμε απευθείας διαγνωστικά κριτήρια, το ποσοστό του αυτισμού ήταν τελικά μικρότερο αυτού που αναφέρουν άλλες έρευνες» εξηγεί η καθηγήτρια νεογνικής φροντίδας Δρ Πριτσαρντ. 

Ο Δρ Πολ Γουανγκ, αντιπρόεδρος ιατρικής έρευνας στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Autism Speaks σχολιάζοντας τη μελέτη σημειώνει ότι «οι μελέτες διαφέρουν ως προς τις μεθόδους που χρησιμοποιούν και έτσι είναι δύσκολο να αποτυπωθεί η πραγματικότητα. Πάντως, η προωρότητα και το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης είναι παράγοντες κινδύνου για αυτισμό». 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αυτισμός είναι απόρροια ενός συνδυασμού περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Αλλά σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ξεκινά από μια γενετική επιρρέπεια και εν τέλει ο συνδυασμός περιβαλλοντικών μεταβλητών παίζει καθοριστικό ρόλο, ειδικά κατά την ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου