Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Στην Προϊστορία οι ρίζες των παραμυθιών

Βαθιές ρίζες στην Ιστορία έχουν τα αγαπημένα παραμύθια, όπως «Η πεντάμορφη και το τέρας», σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τους ερευνητές των πανεπιστημίων του Ντέραμ και της Λισσαβώνας.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές που συνήθως εφαρμόζουν οι βιολόγοι, οι επιστήμονες μελέτησαν τους συνδέσμους ανάμεσα σε διάφορα παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν ότι κάποια από αυτά έχουν τις ρίζες τους στην Προϊστορία. Κάποια, μάλιστα, χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση, το παραμύθι «Η πεντάμορφη και το τέρας», για παράδειγμα, χρονολογείται περίπου πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια, ενώ ένα βρετανικό λαϊκό παραμύθι που ονομάζεται «Ο σιδεράς και ο διάβολος» και αναφέρεται σε έναν σιδερά που συμφωνεί με τον διάβολο να του πουλήσει την ψυχή του, αρκεί να αποκτήσει υπερφυσικές δυνάμεις, υπολογίζεται ότι εμφανίζεται για πρώτη φορά πριν από έξι χιλιάδες χρόνια, κατά την Εποχή του Χαλκού.

Ηδη, όμως, από τον 19ο αιώνα, συγγραφείς όπως οι αδελφοί Γκριμ πιστεύαν ότι πολλά από τα πιο αγαπητά παραμύθια, όπως η «Κοκκινοσκουφίτσα», η «Χιονάτη και οι επτά νάνοι», η «Σταχτοπούτα» και άλλα, είχαν βαθιές ρίζες στην Ιστορία και προέρχονταν από τη γέννηση των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Το παραμύθι «Ο Τζακ και η φασολιά», κατά τους ερευνητές, χρονολογείται πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια, όταν η ανατολική ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και η δυτική ινδοευρωπαϊκή γλώσσα διαχωρίστηκαν.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Royal Society Open Science Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου