Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η γυναίκα που «εκδηλώνει» τύφλωση όταν… αλλάζει προσωπικότητα

Ένα περιστατικό διασχιστικής διαταραχής της ταυτότητας έχει αφήσει άναυδους τους γιατρούς στη Γερμανία.

Μια 37χρονη γυναίκα εκδηλώνει «επιλεκτικά» τύφλωση όταν είναι ο εαυτός της, μπορεί όμως να δει κανονικά όταν... αλλάζει προσωπικότητα.

Η Γερμανίδα ασθενής, της οποίας το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, διαγνώσθηκε με φλοιώδη τύφλωση έπειτα από ένα ατύχημα που είχε σε ηλικία 20 ετών και το οποίο θεωρήθηκε πως προκάλεσε βλάβη στην περιοχή του εγκεφάλου της που ελέγχει την όραση.

Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν διαπιστώθηκε ότι πάσχει και από διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας (dissociative identity disorder), γνωστή και ως διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας, και στο πλαίσιο της θεραπείας που λάμβανε για τη διαταραχή αυτή, οι γιατροί ήρθαν αντιμέτωποι με ένα αλλόκοτο φαινόμενο: Η όραση της ασθενούς επανήλθε κανονικότατα όταν «έπαιρνε» την προσωπικότητα ενός έφηβου αγοριού.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στο PsyCh Journal, η Γερμανίδα έχει 10 περίπου διαφορετικές προσωπικότητες διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικού φύλου και διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας.

Η όραση της ασθενούς φάνηκε να «ενεργοποιείται» και να «απενεργοποιείται» μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα καθώς περνούσε από τη μια προσωπικότητα στην άλλη. Βάσει των παρατηρήσεων αυτών, οι γιατροί εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα είδος ψυχογενούς τύφλωσης και το πρόβλημα όρασης δεν οφείλεται τελικά σε εγκεφαλική βλάβη, όπως πίστευαν αρχικά.

Οι ψυχολόγοι που ανέλαβαν την ασθενή μελέτησαν βάσει εγκεφαλογραφίας πώς ανταποκρίνεται ο οπτικός φλοιός της σε διάφορα οπτικά ερεθίσματα και διαπίστωσαν πως όταν ήταν «τυφλή» η ανταπόκριση σε εικόνες ήταν μηδενική. Αντιθέτως, όταν βρισκόταν σε μία από τις προσωπικότητες που μπορούσαν να δουν, η δραστηριότητα στην εγκεφαλογραφίας ήταν κανονική. Συνολικά, φάνηκε πως δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την όρασή της όταν βρίσκεται σε οκτώ από τις προσωπικότητές της.

Πηγή: onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου