Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η ψυχική υγεία των παιδιών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο χρειάζεται προσοχή

Το να έχει επιβιώσει κανείς από μια ασθένεια σαν τον καρκίνο είναι σίγουρα πολύ μεγάλη υπόθεση. Μια τέτοια περιπέτεια αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην ψυχολογία ενός ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά. Τώρα, δυο έρευνας Δανών και Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο κινδυνεύουν να εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα στη συνέχεια.

Οι Δανοί ερευνητές παρακολούθησαν για 14 χρόνια 33,000 ενήλικες ανθρώπους που είχαν βιώσει τον καρκίνο ως έφηβοι ή νέοι ενήλικες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αυτοί οι έφηβοι και νέοι ενήλικες είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν από 228.000 συνομήλικους τους που δεν είχαν εμφανίσει καρκίνο.

Την ίδια ώρα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Stanford στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν για 25 χρόνια 80 ανθρώπους που είχαν εμφανίσει καρκίνο των οστών ως παιδιά, 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως αυτοί οι άνθρωποι στη συνέχεια είχαν περισσότερες μαθησιακές δυσκολίες, πρόβλημα συγκέντρωσης και μνήμης από 39 συνομηλίκους που δεν είχαν εμφανίσει καρκίνο.

Μαζί, τα ευρήματα αυτά των δυο ερευνών μας δείχνουν πως τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν βιώσει τον εφιάλτη του καρκίνου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά αλλά και παθολογικά προβλήματα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως λέει η επικεφαλής της Αμερικανικής έρευνας, Karen Effinger οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να σώσουν ζωές είναι όμως επίπονες για τον οργανισμό. «Η χημειοθεραπεία μπορεί να μετατρέψει τον καρκίνο από μια θανατική καταδίκη σε μια καταδίκη σε ζωή με χρόνια προβλήματα» λέει χαρακτηριστικά.

Όμως οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι πως αυτά τα ευρήματα θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές εταιρίες και στην κατεύθυνση του να απαλύνουν τα συμπτώματα από τις επίπονες θεραπείες για τον καρκίνο.

Πηγή: healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου