Πολλοί συνάνθρωποι μας, ενήλικες και παιδιά, πάσχουν από άσθμα. Για την διαφορετική καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών μίλησε στο in.gr, οΣτυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας*. Μας εξήγησε πως επηρεάζουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες την πορεία της νόσου και αν ο ασθενής με άσθμα μπορεί να γυμνάζεται ή όχι.
Το θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του 24ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου 2015 (hashtag συνεδρίου: #24pneumo2015) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, την
Κύριε Λουκίδη, στο πλαίσιο του 24ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου 2015 (hashtag συνεδρίου: #24pneumo2015) θα συμμετάσχετε στο TweetChat #AsthmaBreathe, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 15:00 - 16:00, που θα μεταδοθεί ζωντανά από το in.gr, όπου θα δώσετε μεταξύ άλλων συμβουλές για μια ομαλή καθημερινότητα των ατόμων με άσθμα. Μπορείτε να μας πείτε εν συντομία τι είναι το άσθμα και πως επηρεάζει την υγεία μας;
Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, οι σωλήνες που αναπνέουμε, που δημιουργείται από ποίκιλλα αίτια. Προκαλεί περιοδικό κλείσιμο των αεραγωγών που είναι συνήθως αναστρέψιμο μετά την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση.
Πόσοι Έλληνες, ενήλικες και παιδιά πάσχουν από άσθμα;
Περίπου το 8,5% του ελληνικού πληθυσμού από στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης της Ομάδας Άσθματος το 2011 και 4-5% του παιδικού πληθυσμού από στοιχεία της ίδιας μελέτης.
Πόσο διαφορετική είναι η καθημερινότητα των ασθενών με άσθμα, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό;
Η νόσος μπορεί να επηρεάζει την καθημερινότητα των ασθενών με διαφορετικού βαθμού περιορισμούς, που όμως ελέγχονται πλήρως μετά από την θεραπευτική παρέμβαση και την αποφυγή ερεθιστικών και εκλυτικών παραγόντων.
Τι ρόλο παίζουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η εναλλαγή των εποχών στην διαχείριση του ασθματος;
Παίζουν ρόλο στην περιοδικότητα των συμπτωμάτων που μπορεί να επιδεινώνονται στην έκθεση αντίξοων περιβαντολλογικών συνθηκών, όπως η υγρασία και φυσικά στο αλλεργικό άσθμα, όπου η παρουσία αεροαλλεργιογόνων την Άνοιξη μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα. Η όλη αυτή περιοδική επιδείνωση συμπτωμάτων μπορεί να είναι πλήρως ελεγχόμενη μέσω της σωστής θεραπείας και διαχείρισης.
Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή του έτους και αν ο ασθενής ζει σε αστικό ή μη περιβάλλον;
Η φαρμακευτική αγωγή δεν χρειάζεται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, εκτός φυσικά από την μικρή περίοδο που κάποιος ασθενής θα βρίσκεται σε παρόξυνση.
Τι προληπτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνει ο ασθενής με διαβήτη για μια ομαλή καθημερινότητα χωρίς εξάρσεις του άσθματος;
Να λαμβάνει σωστά την εισπνεόμενη αγωγή του με σκοπό να μην χρειάζεται από του στόματος στεροειδή σε περίπτωση παρόξυνσης μια και τα τελευταία δυνητικά μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο του σακχάρου.
Μπορεί ο ασθενής με άσθμα να γυμνάζεται; Η διατροφή του μπορεί να επηρεάσει την πορεία της νόσου;
Η άσκηση είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ή επιδείνωση αναπνευστικών συμπτωμάτων τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης, είτε μερικά λεπτά μετά το τέλος της και είναι ίδια με τα γενικά συμπτώματα του άσθματος. Με τη σωστή λήψη αγωγής η άσκηση μπορεί να γίνεται κανονικά. Πολλοί ασθενείς με άσθμα διαπρέπουν στον αθλητικό τομέα.
Οι βασικές αρχές της καλής διατροφής, που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά και τους κανόνες της Μεσογειακής διατροφής ισχύουν και για τους ασθενείς με άσθμα. Μια τέτοια δίαιτα μπορεί να είναι ευεργετική και για το άσθμα, ιδιαίτερα εάν είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικός παράγοντας για το άσθμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες και περισσότερο σε εκείνες μετά την εμμηνόπαυση. Μια βασική οδηγία είναι ότι όταν πάσχεις από άσθμα είναι απαραίτητο να διατηρείς το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Η απώλεια του περιττού βάρους μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του άσθματος και να σε οδηγήσει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών, ιδιαίτερα σε εκείνους με τροφικές αλλεργίες, κάποια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να επιδεινώσει ταχύτατα το άσθμα. Συχνές τροφές που ενοχοποιούνται για τροφικές αλλεργίες είναι ξηροί καρποί, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά τροφίμων, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και θαλασσινά. Οι τροφικές αλλεργίες είναι συνηθέστερες στην παιδική ηλικία.
* O Στυλιανός Λουκίδης, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος του Ιατρείου Άσθματος-ΧΑΠ και της Μονάδας Βρογχοσκοπήσεων στο Νοσοκομείο «Αττικό». Έχει 90 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά του pub med. Περισσότερες από 200 παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, 4100 αναφορές των δημοσιεύσεών του σε scopus και ISI με h index 29, και είναι κριτής εργασιών σε 50 διεθνή περιοδικά. Το 2010 πήρε μαζί με τους συνεργάτες του το 1ο βραβείο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας στο τομέα των φλεγμονωδών παθήσεων των αεραγωγών.
Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου