Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας ξεκινά από το σχολείο

Με αφορμή τη σχολική χρονιά που πλέον ξανάρχισε, αξίζει να θυμηθούμε πως η προσοχή μας στο κολατσιό και το φαγητό των μικρών μαθητών δεν πρέπει να περιορίζεται στο Σεπτέμβριο όπου ανοίγουν τα σχολεία.

Αντίθετα, τα σχολεία θεωρούνται όλο το χρονικό διάστημα της φοίτησης των παιδιών ως ένας πολλά υποσχόμενος στόχος για την αντιμετώπιση της αύξησης των επιπέδων της παιδικής παχυσαρκίας, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δίνεται κάθε μέρα και σε κάθε σχολική περίοδο η ανάλογη σημασία στη διατροφή των παιδιών τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή επιτροπή European Commission΄s Joint Research Centre (JRC) δημοσίευσε μια αναφορά αξιολόγησης για το φαγητό που προσφέρεται στα σχολεία στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και στη Νορβηγία και την Ελβετία. 

Το βασικό εύρημα ήταν πως όλες οι χώρες έχουν κάποιου είδους περιορισμούς και διατάξεις σχετικά με το φαγητό στο σχολείο (εστιατόριο ή κυλικείο), οι οποίες είναι είτε υποχρεωτικές είτε προαιρετικές.

Στόχος της αναφοράς είναι να συνδέσει τις επιλογές φαγητού στο σχολείο με την παιδική παχυσαρκία και να επαγρυπνήσει γονείς και εκπαιδευτικούς για τους κινδύνους της παχυσαρκίας σε μικρή ηλικία αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν τα παιδιά να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τι επιτρέπεται στα ελληνικά σχολικά κυλικεία

Ας θυμηθούμε να ρίξουμε μια ματιά στο κυλικείο όταν θα πάμε το παιδί στο σχολείο την Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου!

Σάντουιτς - τοστ τυποποιημένα 

Συνιστάται να χρησιμοποιείται ψωμί ολικής αλέσεως και να συμπληρώνεται με τυρί ή και γαλοπούλα. Προαιρετική είναι η προσθήκη ντομάτας, ενώ δεν συνιστάται η μαγιονέζα και η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητα της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. 

Απλά αρτοσκευάσματα

Όπως φρυγανιές, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια και κριτσίνια και σε ατομική συσκευασία σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα και μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση. Επίσης, τυρόπιτα – σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.

Άλλες τροφές που επιτρέπονται ή προτείνονται για το κυλικείο:

Γιαούρτι, φρέσκα φρούτα καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία, ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφίδες) σε ατομική συσκευασία, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο, ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών, φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία, ξηροί καρποί, ανάλατοι, χαλβάς και παστέλι (παντός τύπου), σε ατομική συσκευασία, σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε μικρή συσκευασία (έως 30 g.), εμφιαλωμένο νερό ενώ ο καφές και τα αφεψήματα προορίζονται μόνο για το προσωπικό.

European Food International Council
Της Ελένης Δασκαλάκη

Πηγή: CapitalHealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου