Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πες μου τι έχεις στο μυαλό σου. Πώς θα κάνετε το παιδί σας με ΔΕΠΥ να σας μιλήσει για όλα.

Έχετε κάνει ποτέ αυτό τον «χορό» με το παιδί σας με ΔΕΠΥ; Το ρωτάτε για κάτι σημαντικό, για παράδειγμα τους βαθμούς του, ή του ζητάτε να καθαρίσει το δωμάτιό του για να έχει χρόνο να παίξει μετά ηλεκτρονικό, και αυτό δεν θέλει να σας μιλήσει. Μουρμουρίζει «δεν ξέρω», «ίσως», «τι θέλεις να πω;»

Είναι συνηθισμένο για ένα παιδί με ΔΕΠΥ να αποφεύγει τέτοιες συζητήσεις επειδή έχει συνηθίσει να το κατηγορούν και να το αντιμετωπίζουν με αρνητικότητα όταν μιλούν για τα προβλήματά του. 

Γκρεμίστε τα τείχη

Πώς θα χτίσετε μια ανοιχτή σχέση με το παιδί σας στην οποία θα νιώθει ασφάλεια και θα γκρεμίσετε τα τείχη, έτσι ώστε να σας μιλάει χωρίς δισταγμό, να μοιράζεται μαζί σας τα συναισθήματά του και να προσπαθείτε μαζί να λύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Μπορείτε να αναπτύξετε ένα στυλ αλληλεπίδρασης με το παιδί σας που θα το κάνει να σας μιλάει για όσα έχει στο μυαλό του.

Διαβάστε μερικούς τρόπους για να το πετύχετε :

1) Μιλήστε για τις συνέπειες που υπάρχουν όταν δεν λύνεται ένα πρόβλημα ή όταν μια δουλειά δεν γίνεται καθόλου ή δεν ολοκληρώνεται, χωρίς ωστόσο να του πείτε ότι πρέπει να αλλάξει. Είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες;

2) Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να κάνετε το κλίμα πιο ευχάριστο και ανάλαφρο. Πχ μπορείτε να πείτε «Χμ, πού πρέπει να βάλουμε τα βρώμικα πιάτα; Στον κήπο; Ω, στο πλυντήριο πιάτων; Γιατί δεν έρχεσαι να με βοηθήσεις;»

3) Μιλάτε με τις παλάμες σας ανοιχτές και όχι δείχνοντας το παιδί με το δάκτυλο. 

4) Ζητήστε να σας πει ό,τι του έρχεται στο μυαλό , χωρίς να σκεφτεί αν είναι σωστό ή λάθος. 

5) Ρωτήστε το ίδιο πράγμα με διαφορετικούς τρόπους μέχρι να πάρετε μια απάντηση. Αν δεν αντιδρά, ρωτήστε το «τι θα έλεγες να έκανες μια υπόθεση;»

6) Κάντε το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια. Ρωτήστε το «ποιο είναι νομίζεις το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί αν μου πεις τι σκέφτεσαι;» Διαβεβαιώστε το ότι δεν θα αντιδράσετε με αρνητικό τρόπο και ενθαρρύνετέ το να σας μιλάει όταν είναι αναστατωμένο. 

7) Δώστε του να καταλάβει ότι οι ιδέες είναι σημαντικές. Ότι μπορούν να συμβάλλουν στον καθορισμό των κανόνων /της πολιτικής της οικογένειας. Δείξτε του ότι είστε πρόθυμοι να προσπαθήσετε να δείτε τα πράγματα από την οπτική του γωνία. Όταν ολοκληρώνει αυτό που λέει, επαναλάβετε αυτό που νομίζετε ότι είπε. 

8) Δώστε στο παιδί σας χρόνο να μιλήσει και να ολοκληρώσει τις ιδέες του πριν πάρετε εσείς τον λόγο. 

9) Ζητήστε να σας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί αν δεν είστε σίγουροι ότι έχετε καταλάβει σωστά. Αυτή η τεχνική θα σας επιτρέπει να έχετε μια πραγματική σύνδεση με το παιδί. 

10) Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή όταν καταλαβαίνετε ότι αρχίζει να εγκαταλείπει την συζήτηση. Ρωτήστε το « Δεν φαίνεσαι καλά. Πώς νιώθεις; Μπορώ να κάνω κάτι για να μου μιλήσεις πιο άνετα;»

Απόδοση του άρθρου Tell Me What's on Your Mind του Craig Wiener, Ed.D.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου