Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

«Ρεσάλτο» στην Playmobil για ρατσιστική μινιατούρα σε πειρατικό

Έντονη κριτική δέχεται τις τελευταίες ώρες μέσω διαδικτύου η Playmobil, μετά από την ανάρτηση μιας μητέρας στη σελίδα της εταιρείας στο facebook, με την οποία κατηγορεί την παιχνιδοβιομηχανία για ρατσισμό.

Η Ίντα Λόκετ από την Καλιφόρνια διαμαρτύρεται ότι στο πειρατικό καράβι που αγόρασε για τον πεντάχρονο γιο της, μία σκουρόχρωμη φιγούρα με φθαρμένα ρούχα και αλυσίδα στο λαιμό κατέχει «αναμφισβήτητα» θέση σκλάβου στο πλοίο και ως εκ τούτου το παιχνίδι είναι ρατσιστικό.

«Μπορείτε να ψάξετε στο Google για να δείτε τί είναι το κολάρο αυτό - πρόκειται για κολάρο σκλάβου. Ευτυχώς η τοποθέτηση της αλυσίδας στο λαιμό της μινιατούρας είναι προαιρετική», σχολίασε η μητέρα στο CBS, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει στον γιο της να βάλει την φιγούρα στο μικροσκοπικό κελί του πλοίου.

Οι οδηγίες συναρμολόγησης που εξόργισαν την Ίντα Λόκετ

Μετά την έκταση που πήρε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το περιστατικό, η Playmobil εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την «προσωπική ιστορία» της επίμαχης φιγούρας. Όπως εξηγεί η εταιρεία, ο ρακένδυτος, έγχρωμος άνδρας είναι μέλος του πληρώματος κι όχι αιχμάλωτος: «η φιγούρα απεικονίζει, μέσα στο ιστορικό της πλαίσιο, έναν πειρατή που είχε υπάρξει σκλάβος στο παρελθόν του, πριν απελευθερωθεί». 

Η αντιπαράθεση εντάθηκε περαιτέρω όταν και ο επικεφαλής του Εθνικού Συνδέσμου για την Προώθηση θεμάτων των Εγχρώμων στο Σακραμέντο, Στίβεν Γουέμπ, συντάχθηκε με την Λόκετ, ζητώντας από τα καταστήματα παιχνιδιών να αφαιρέσουν το καραβάκι από τα ράφια τους.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να μειώσουμε τους έγχρωμους συνανθρώπους μας», απαντά εκπρόσωπος της playmobil στον Independent. «Η φιγούρα είναι αρχετυπικό σχέδιο πειρατή του 17ου αιώνα. Δεν έχετε παρά να κοιτάξετε στις εικόνες του κουτιού για να διαπιστώσετε ότι το ανθρωπάκι αποτελεί ισότιμο μέλος του πληρώματος», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Πάνος Σάκκας
Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου