Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η υπερβολική επιβράβευση οδηγεί τα παιδιά στο ναρκισσισμό

Ναρκισσιστικά στοιχεία εμφανίζονται στα παιδιά όταν οι γονείς τα επιβραβεύουν σε υπερβολικό βαθμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ναρκισσισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά και αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ο Eddie Brummelman, αξιολόγησε 565 παιδιά στην Ολλανδία, μεταξύ 7 και 11 ετών, ηλικίες κατά τις οποίες θεωρείται ότι προκύπτουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές έδωσαν ερωτηματολόγια στα παιδιά και σε 705 γονείς, 4 φορές, σε διάστημα 1,5 έτους για να ελέγξουν 2 αντίθετες θεωρίες για την προέλευση του ναρκισσισμού.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι τα παιδιά εμφανίζουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά όταν οι γονείς τους τους δίνουν υπερβολική αξία και η άλλη προτείνει ότι τέτοια χαρακτηριστικά εμφανίζονται στα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν εκφράζουν τρυφερότητα απέναντί τους.

Σχεδιάστηκαν ερωτήσεις για να αξιολογηθεί ο ναρκισσισμός στα παιδιά, η αυτοπεποίθησή τους, η θέρμη των γονέων και η ενθάρρυνση των γονέων προς τα παιδιά.

Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι η υπερβολική επιβράβευση των γονέων προς τα παιδιά, αλλά όχι η έλλειψη θέρμης, προέβλεπε αλλαγές στις ναρκισσιστικές τάσεις των παιδιών σε επόμενους γύρους ερωτηματολογίων. Αντίθετα, η θέρμη των γονέων προέβλεπε υψηλή αυτοπεποίθηση στα παιδιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουν την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της υπερβολικής συμπεριφοράς των γονέων όσον αφορά την ανταμοιβή και του ναρκισσισμού των παιδιών.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου