Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Οι γονείς δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα των παιδιών τους με τα κιλά

Μια μητέρα βλέπει πάντα το παιδί της όμορφο, έξυπνο και χαρισματικό. Κανένας πατέρας δεν αναγνωρίζει αμέσως τις άσχημες πτυχές στο χαρακτήρα ή την εμφάνιση του παιδιού του. Αυτό, ισχύει και για τα κιλά όπως δείχνει νέα έρευνα Ολλανδών επιστημόνων.

Ερευνητές από το παιδιατρικό τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Groningen ανέλυσαν τα στοιχεία που πήραν από 800 γονείς και 439 παιδιά.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο παιδιατρικό περιοδικό "Acta Paediatrica", έδειξαν πως οι μισές μητέρες και οι τέσσερις στους δέκα πατέρες δεν αναγνωρίζουν ότι το παιδί τους είναι παχύσαρκο. Το 75% των μαμάδων και το 77% των μπαμπάδων δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα παιδιά τους έχουν βάρος παραπάνω από το κανονικό

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Peter Sauer, το 5% των παιδιών του δείγματος κρίθηκαν υπέρβαρα, το 4% παχύσαρκα και τα υπόλοιπα κανονικού βάρους. Η έρευνα έδειξε ακόμα πως οι γονείς των παχύσαρκων και των υπέρβαρων παιδιών είναι σημαντικά βαρύτεροι από τους γονείς των παιδιών με κανονικό βάρος, άρα το πρόβλημα πάχους των παιδιών συχνά σχετίζεται με το πρόβλημα των γονιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι γονείς αναγνωρίζουν καλύτερα το δικό τους πρόβλημα με τα κιλά απ' ότι των παιδιών τους ενώ οι γονείς των παιδιών με κανονικό βάρος πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι πιο λεπτά από ότι είναι στην πραγματικότητα. Άρα, οι ειδικοί βγάζουν το συμπέρασμα πως η λάθος εκτίμηση του βάρους των παιδιών γίνεται και με τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος. Βέβαια, η υποεκτίμηση είναι τριπλάσια όταν γίνεται από γονείς που οι ίδιοι είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Όπως έδειξε η έρευνα οι περισσότεροι γονείς δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το βάρος των παιδιών τους. Όμως οι μητέρες των παχύσαρκων ανησυχούν σε ποσοστό 44% ενώ οι μητέρες των παιδιών με φυσιολογικό βάρος ανησυχούν σε ποσοστό 7%. Το 94% των γονιών με παχύσαρκα παιδιά πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Πηγή: healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου