Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πρόγραμμα T.A.B.B.Y. (Εκτίμηση του Κινδύνου Εκφοβιστικής Συμπεριφοράς)

Στις Ευρωπαϊκές χώρες, η χρήση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων αποτελούν τον κυρίαρχο τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι συγκρούσεις, επιθετικότητα και εκφοβισμός συμβαίνουν (επίσης) στον κυβερνοχώρο.

Το Πρόγραμμα T.A.B.B.Y. (Threat Assessment of Bullying Behavior, Εκτίμηση του Κινδύνου Εκφοβιστικής Συμπεριφοράς) στοχεύει στην ενίσχυση της επίγνωσης του κινδύνου που διατρέχει κανείς όταν χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ή οποιοδήποτε ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας, καθώς και στην εκμάθηση πληροφοριών και δεξιοτήτων για να προστατεύσει τον εαυτό του.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη ηλεκτρονικού εκφοβισμού και ότι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός σχετίζεται σημαντικά με τον παραδοσιακό εκφοβισμό που διαδραματίζεται στο σχολείο · συχνά, μάλιστα, προκύπτει από αυτόν. Για παράδειγμα, μερικές φορές συμβαίνει όσοι εκφοβίζονται στο σχολείο να εκδικούνται μέσω του Διαδικτύου. 

Η προσέγγιση που χρησιμοποιήσαμε σε αυτό το Πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη μια σειρά από ατομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και διερευνά πώς αυτοί οι παράγοντες αλληλεπιδρούν κατά τη διάρκεια του χρόνου, επηρεάζοντας οποιαδήποτε αντικοινωνική συμπεριφορά. 

Το Πρόγραμμα Tabby είναι Ευρωπαϊκό όχι μόνον επειδή οι συμμετέχοντες σε αυτό προέρχονται από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, αλλά επειδή η συγκεκριμένη μέθοδος και προσέγγιση θα διαδοθεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε ένα κλίμα σύμφωνα με το οποίο το Διαδίκτυο θα αντιμετωπίζεται και θα χρησιμοποιείται με έναν “ασφαλή” τρόπο. Οι “καλύτερες πρακτικές” θα διανεμηθούν έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ενισχύσουν την ευημερία τους, να μειώσουμε και να προλάβουμε οποιαδήποτε αντικοινωνική συμπεριφορά και, τέλος, να σταματήσουμε το έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου