Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μάθημα μητρικής αγάπης από ανταλλαγή βρεφών

Οταν η Σοφί Σεράνο κράτησε επιτέλους την κόρη της –Μανόν– στα χέρια της, αφού το νεογέννητο κοριτσάκι είχε ξεπεράσει τον ίκτερο, εξεπλάγη από το πυκνά μαλλιά του βρέφους.

«Δεν τα είχα παρατηρήσει νωρίτερα και μου έκαναν εντύπωση», λέει η Σεράνο, μιλώντας από το σπίτι της στη γαλλική Κυανή Ακτή.

Η Σεράνο, που είναι σήμερα 39 ετών, ένιωσε και πάλι έκπληξη, ένα χρόνο αργότερα, όταν είδε ότι τα μαλλιά του κοριτσιού ήταν σγουρά και ότι το χρώμα του δέρματός της ήταν σαφώς πιο σκούρο από αυτό των γονέων της. Η αγάπη της για το μωρό, όμως, νίκησε κάθε αμφιβολία. Ακόμη και όταν η σχέση με τον τότε σύζυγό της διαλύθηκε, εν μέρει εξαιτίας των αμφιβολιών του συντρόφου της, συνέχισε να λατρεύει τη μικρή.

Μία δεκαετία αργότερα, όμως, τεστ πατρότητας έδειξε ότι κανείς από τους δύο δεν ήταν βιολογικός γονέας της μικρής Μανόν. Η Σεράνο έμαθε αργότερα ότι νοσηλεύτρια του μαιευτηρίου είχε αλλάξει κατά λάθος τα μωρά δύο οικογενειών, παραδίδοντάς τα σε διαφορετικές μάνες.

Η υπόθεση απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου πριν από ένα μήνα, όταν δικαστήριο των Καννών διέταξε την κλινική να καταβάλει συνολικό πρόστιμο 1,88 εκατ. ευρώ στις δύο οικογένειες. Τα χρήματα θα «επιδιορθώσουν μια σημαντική ζημιά και θα δώσουν τέλος σε αγωνία 12 ετών», λέει σήμερα η Σεράνο.

Η ιστορία της Μανόν και της «μητέρας» της αμφισβητεί τις πιο επίμονες απόψεις για τη μητρική αγάπη. Η Σεράνο διηγείται ότι η αγάπη της για τη Μανόν ενισχύθηκε όταν έμαθε ότι το κορίτσι δεν ήταν η βιολογική της κόρη, ενώ όταν γνώρισε το κορίτσι που είχε φέρει στη ζωή, δεν ένιωσε ιδιαίτερο σύνδεσμο με αυτή: «Το αίμα δεν κάνει την οικογένεια. Η οικογένεια είναι αυτό που χτίζουμε εμείς, αυτά που διηγούμαστε ο ένας στον άλλο. Ο σύνδεσμός μου με τη “θετή” μου κόρη είναι μόνιμος και αληθινός».

Η Σεράνο, η οποία ζούσε τότε σε μικρό χωριό κοντά στην Γκρας της νότιας Γαλλίας, μεγάλωσε τη Μανόν εν μέσω υποψιών της τοπικής κοινωνίας ότι το παιδί ήταν το νόθο τέκνο του μελαχρινού ταχυδρόμου. Η σχέση της με τον σύντροφό της κατέρρευσε λίγο αργότερα, εν μέρει εξαιτίας των αμφιβολιών του ότι η Σεράνο τον είχε απατήσει. Λίγο καιρό μετά τον χωρισμό τους, ο σύντροφός της ζήτησε τεστ πατρότητας.

«Το αποτέλεσμα του τεστ ήταν σαν τσουνάμι. Ενιωσα μεγάλο άγχος και απορία για το πού βρισκόταν το βιολογικό μου παιδί», λέει. Η αστυνομική έρευνα διαπίστωσε πως οι βιολογικοί γονείς της Μανόν ήταν ζευγάρι μιγάδων από τη γαλλική νήσο της Ρεϊνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό.

«Εγινα πιο δυνατή»

«Η ιστορία της γέννησής μου με έκανε πιο δυνατή. Τείνω να μην αφήνω τίποτα στην τύχη και είμαι πάντα έτοιμη για το απίθανο», λέει η Μανόν, που σχεδιάζει να μετοικήσει στη Βρετανία για να ακολουθήσει σταδιοδρομία στα οικονομικά.

MAIA DE LA BAUME / THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου