Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ειδική αγωγή: Τι αλλάζει στη μείωση των μαθητών ανά τμήμα

Μείωση των μαθητών ανά τμήμα προβλέπει το νομοσχέδιο της Ειδικής Αγωγής, που δόθηκε στη διαβούλευση, όταν σε αυτό φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είναι διαγνωσμένες από δημόσιο φορές.

Ο αριθμός μειώνεται σε αναλογία για κάθε μαθητή με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν υποστηρίζονται από παράλληλη στήριξη κατά τρεις μαθητές λιγότερους και οι μαθητές κατανέμονται εξίσου στα τμήματα της ίδια τάξης κατόπιν απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας και έγκρισης του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου.

Σε κάθε περίπτωση, η κατά τα ανωτέρω μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα θα φθάνει έως του αριθμού των 21 μαθητών, όταν πρόκειται για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έως του αριθμού των 23 μαθητών, όταν πρόκειται για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Να σημειώσουμε ότι μείωση των μαθητών προβλεπόταν και στο ν.4186/2013 για το Νέο Λύκειο εφόσον στα τμήματα φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ο αριθμός μειώνεται σε αναλογία, για κάθε μαθητή με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά τρεις μαθητές λιγότερους.

Το νέο στοιχείο που υπάρχει στο νομοσχέδιο της Ειδικής Αγωγής είναι ότι τίθεται πλαφόν 21 και 23 μαθητών αντίστοιχα ως προς τη μείωσή ενώ διευκρινίζεται πως το μέτρο της μείωσης εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις μαθητών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού), ψυχικές διαταραχές, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική αναπηρία, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα και σπάνιες ασθένειες.

Καλόγηρος Βασίλειος
Πηγή: News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου