Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Αυτά τα Χριστούγεννα ας κάνουμε κάτι διαφορετικό!

Για τα παιδιά η λέξη «Χριστούγεννα» σημαίνει διακοπές και δώρα. Όλοι, γονείς ή συγγενείς, έχουμε την τάση αυτή την εποχή του χρόνου να τους κάνουμε όλα τα χατήρια, «κακομαθαίνοντάς» τα λίγο ή πολύ. Ύπνος μέχρι αργά, βόλτες, αγορά άπειρων παιχνιδιών...

Τα Χριστούγεννα όμως δεν είναι μόνο φαγητό, ξεκούραση και δώρα. Πιστεύουμε – δεν πιστεύουμε στη Χριστιανική Θρησκεία, τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης, σεβασμού, αποδοχής, προσφοράς. Και αυτό ακριβώς πρέπει να δείξουμε στα παιδιά μας. Πώς; Δείτε μερικές ιδέες. 

1) Δείξτε στα παιδιά την αξία των δώρων. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν ότι τα δώρα δεν είναι υποχρεωτικό να είναι αγοραστά ή ακριβά. Δώρο είναι κάτι που προσφέρουμε με μεγάλη αγάπη για να κάνουμε κάποιον χαρούμενο, για να του δείξουμε πόσο σημαντικός είναι για εμάς. Κάντε μια λίστα με τα άτομα που θα ήθελε να κάνει δώρο το παιδί και σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να προσφέρετε στον καθένα, ανάλογα με την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά του. Στη συνέχεια, καθίστε και φτιάξτε μαζί τα δώρα. Δώρο μπορεί να είναι μια κατασκευή, ένα κολλάζ, μια ζωγραφιά, μια φωτογραφία κολλημένη σε χαρτόνι. Τυλίξτε τα σε χαρτί περιτυλίγματος ή βάλτε τα σε φάκελο και πηγαίνετέ τα σε αυτούς που αγαπάτε.

2) Μην γεμίζετε τα παιδιά σας με δώρα. Δεν υπάρχει λόγος να τους πάρετε τα πάντα αυτές τις γιορτές. Διαλέξτε ένα- δύο δώρα που πραγματικά θα τα κάνουν ευτυχισμένα. Αν είστε μεγάλη οικογένεια, μπορείτε να αποφασίσετε ποιος θα κάνει δώρο σε ποιον ή να θέσετε ένα χρηματικό όριο στα πόσο μπορεί να κοστίζει ένα δώρο. Αν οι συγγενείς σας επιμένουν να τους πάρουν δώρο, σκεφτείτε κάτι χρηστικό που πραγματικά χρειάζονται. Ένα ζευγάρι κάλτσες, γάντια, φανελάκι είναι απλές και οικονομικές επιλογές που θα δώσουν χαρά σε αυτούς που τα προσφέρουν και θα διδάξουν στα παιδιά σας την αξία των δώρων. Έτσι δεν θα γεμίσουν τα παιδιά σας με πανάκριβα δώρα, μαθαίνοντας μόνο να παίρνουν αλλά θα μάθουν να εκτιμούν όλα τα δώρα και θα μάθουν και να δίνουν. 

3) Προσφέρετε πράγματα που δεν χρειάζεστε σε όσους τα έχουν ανάγκη. Καθίστε με τα παιδιά και ψάξτε στο διαδίκτυο ποιοι φορείς/ φιλανθρωπικές ομάδες δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας και τι ανάγκες έχουν. Δείτε στη συνέχεια ποια πράγματα που δεν χρειάζεστε θα μπορούσατε να δώσετε για να βοηθήσετε κάποιον συνάνθρωπό μας. Ρούχα, παιχνίδια, βιβλία που μένουν στα ράφια ή στις ντουλάπες και δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, μπορούν να δώσουν μεγάλη χαρά σε κάποιον άλλο. 

4) Διαβάστε για τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων σε άλλα μέρη του κόσμου όπου υπάρχουν Χριστιανοί. Ψάξτε τις αντίστοιχες γιορτές των άλλων θρησκειών και δείτε πώς γιορτάζονται. Μάθετε στα παιδιά να αποδέχονται και να σέβονται το διαφορετικό, ακόμα και αν τους φαίνεται περίεργο. 

5) Επισκεφτείτε συγγενείς ή γείτονες που μένουν μόνοι και καθίστε για λίγο μαζί τους για να τους κάνετε παρέα. Εξηγήστε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να έχουμε κοντά μας ανθρώπους κάθε μέρα και πόσο δύσκολο είναι να είμαστε μόνοι μας συνέχεια. 

6) Μπείτε στην κουζίνα και φτιάξτε γλυκά, παραδοσιακά αλλά και άλλων πολιτισμών. Προσπαθήστε να κάνετε κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα αλλά και ένα από τα γλυκίσματα που διαβάσατε στα ήθη και στα έθιμα των άλλων λαών. Πηγαίνετέ τα σε κάποιον συγγενή ή στα συσίτια της εκκλησίας της γειτονιάς σας. 

Δείξτε στα παιδιά σας ότι τα Χριστούγεννα είναι κάτι παραπάνω από ακριβά δώρα και απαιτήσεις! Όσο είναι ακόμη μικρά.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου