Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

10 συμβουλές για να κάνετε το παιδί σας να φάει

«Ωχ ! Πώς θα τον κάνουμε να φάει;» ρωτάει ο άντρας μου για χιλιοστή φορά. Ο γιός μου είναι 11 χρονών και πούπουλο. Από τότε που ήταν πολύ μικρός παιδευόμασταν για να φάει. Ακόμα και σαν μωρό δεν έτρωγε αρκετά. Πήγαμε σε διαιτολόγο, σε εργοθεραπευτή, σε λογοθεραπευτή, σε ενδοκρινολόγο. Απλά δεν του αρέσει να τρώει. Το θεωρεί κοπιαστικό. Έχει ένα δίδυμο αδερφό που είναι πιο μεγαλόσωμος, αν και δεν είναι και εκείνος πολύ του φαγητού. Θα μπορούσα να κατηγορήσω τον εαυτό μου σαν γονέα, αλλά το θέμα είναι ότι έχω μεγαλώσει δύο άλλα παιδιά που τρώνε κανονικότατα. Μπορεί να μην είμαι εξαίσια μαγείρισσα, αλλά τα φαγητά μου δεν είναι και τόσο χάλια. Το θέμα είναι ότι σε κάποια παιδιά αρέσει να τρώνε, ενώ άλλα είναι ιδιαίτερα δύσκολα – επιλεκτικά. Και επειδή το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά, έχω αρχίσει και εγώ να γίνομαι λίγο δύσκολη στο φαγητό μου. Αν μεγαλώνετε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες που ακολουθεί ειδική διατροφή (πχ όχι ζάχαρη, τρόφιμα χωρίς γλουτένη), τότε έχετε ακόμα μια πρόκληση να αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, αυτά τα κολπάκια μπορεί να σας βοηθήσουν. 

Αρχικά πρέπει να διαπιστώσετε γιατί δεν τρώει το παιδί σας. Είναι θέμα αισθητηριακό (πχ δεν του αρέσουν συγκεκριμένες γεύσεις ή υφές τροφίμων), είναι κινητικό (κουράζεται πολύ να μασάει, δεν μπορεί να μασήσει συντονισμένα), είναι θέμα προσοχής (αφαιρείται εύκολα);

Αν και δεν καταφέραμε να κάνουμε τον γιο μας γίγαντα, ωστόσο καταφέραμε να κάνουμε την ώρα του φαγητού μια ευχάριστη εμπειρία για όλους μας. Μας πήρε αρκετό χρόνο και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, αλλά τελικά μετά από διορθώσεις και μπόλικη εξάσκηση, τα καταφέραμε και πραγματικά το άξιζε. 

Διαβάστε 10 ιδέες για το πώς μπορείτε να κάνετε το παιδί σας με ειδικές ανάγκες να τρώει. 

- Συμπεριλάβετε το παιδί στη λήψη αποφάσεων. Αφήστε το παιδί να συμμετέχει στον προγραμματισμό κάποιων γευμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μαγειρεύεται μόνο ό,τι θέλει εκείνο. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό. Αλλά βάλτε τα δυνατά σας για να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα και τα αγαπημένα του φαγητά. Μια ώρα πριν από το γεύμα, μιλήστε του. Αν δεν μπορείτε να το ρωτήσετε τι θέλει να φάει, δώστε του τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε 2-3 πράγματα που μπορείτε και σκέφτεστε να κάνετε.

- Προγραμματίστε από πριν. Μόνο έτσι θα καταφέρετενα προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα υλικά για να μαγειρέψετε τα πράγματα που συμφωνήσατε με το παιδί σας. 

- Δημιουργήστε μια ρουτίνα και ακολουθήστε την. Να τρώτε στην ίδια ώρα κάθε γεύμα. Αν η ώρα αυτή αλλάξει για κάποιο λόγο μια φορά, ενημερώστε το παιδί για την αλλαγή νωρίτερα και προετοιμάστε το όσο το δυνατόν καλύτερα. 

- Αποφεύγετε το τσιμπολόγημα, τα σνακς. Το σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τα παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό μπορούν να τριγυρνούν όλη μέρα παίρνοντας «άδειες» θερμίδες. 

- Εισάγετε νέες τροφές ξανά και ξανά. Μην τα παρατάτε παρά μόνο αφού έχουν δει και δοκιμάσει το ίδιο φαγητό τουλάχιστον 16 φορές. 

- 21 μέρες. Ναι, πρόκειται για τον κανόνα των 21 ημερών. Παίρνει 21 μέρες για να αλλάξει κανείς μια συμπεριφορά. Χρησιμοποιώ αυτόν τον κανόνα και για την συμπεριφορά στο τραπέζι. Αν θέλετε το παιδί σας να κάθεται στο τραπέζι και αυτό σηκώνεται ή πέφτει από την καρέκλα ή κάτι παρόμοιο, προσφέρετε την επιβράβευση όταν επιδεικνύει την επιθυμητή συμπεριφορά για 21 μέρες στη σειρά. Αν δεν το τηρήσει μια φορά, αρχίζουμε από την αρχή. Ναι, 21 μέρες στη σειρά. 

- Να έχετε υπομονή. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας για το φαγητό. Τα παιδιά έχουν πολύ λίγο έλεγχο στη ζωή τους και αν καταλάβουν ότι με αυτό τον τρόπο σας εκνευρίζουν, θα το εκμεταλλευτούν. Εμπιστευτείτε με και μείνετε ψύχραιμη. 

- Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς/ τα διασπαστικά ερεθίσματα. Απομακρύνετε τους περισπασμούς από το χώρο του φαγητού. Ακόμα και το κινητό σας τηλέφωνο. 

- Μην προσφέρετε γλυκό σαν επιβράβευση. Ποτέ μην δίνετε φαγητό (και ιδίως γλυκό) σαν επιβράβευση. Δοκιμάστε άλλους τρόπους. 

- Δοκιμάστε να «ζεστάνετε/προθερμάνετε» το στόμα του παιδιού. Με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ή με κάποιο μασητικό εργαλείο ή εργαλείο που δημιουργεί δονήσεις. Για τα παιδιά με αδύναμο μυικό τόνο αυτό μπορεί να προετοιμάσει τους μυς του στόματος του παιδιού για να αρχίσει να τρώει. Μπορεί επίσης να μασήσει τσίχλα για 30 λεπτά πριν το γεύμα προκειμένου να προετοιμαστεί. 

Δοκιμάστε τις συμβουλές αυτές και ίσως η ώρα του φαγητού γίνει ευχάριστη εμπειρία για όλη την οικογένεια. 


Απόδοση του άρθρου "10 Tips for Getting a Picky Eater to Eat" της Ilana Danneman

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου