Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Πώς να επιλέξω εστιατόριο για να πάω με το παιδί μου;

Τι να φάει το παιδί μου; Τι να επιλέξω από τον κατάλογο; Σίγουρα όλοι οι γονείς έχουμε προβληματιστεί κάποια στιγμή για το φαγητό που θα επιλέξουμε για το παιδί μας σε ένα εστιατόριο. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να είναι αιτία περιορισμού των εξόδων μας ή των κοινωνικών μας υποχρεώσεων.

Το φαγητό απ’ έξω δεν σαμποτάρει πάντα τις επιλογές μας για υγιεινή διατροφή. Κάθε γονιός μπορεί να χρησιμοποιήσει έξυπνες στρατηγικές, ώστε να διατηρήσει τη σωστή διατροφή του παιδιού του. Διαβάστε προσεχτικά το μενού, σίγουρα υπάρχουν φαγητά τα οποία δεν θα σας βγάλουν από τον στόχο σας. Παρ’όλα αυτά το βασικό είναι ο γονιός να είναι προετοιμασμένος. Αν γνωρίζει δηλαδή ότι το βράδυ θα υπάρχει έξοδος, θα πρέπει το μεσημεριανό γεύμα να είναι λίγο πιο ελαφρύ - αντίθετα, αν το μεσημεριανό γεύμα είναι πιο πλούσιο απ’ ό,τι συνήθως, καλό είναι το δείπνο να είναι πιο ελαφρύ με χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο.

Πριν επιλέξετε το εστιατόριο που θα πάτε με το παιδί σας, καλό είναι να επισκεφτείτε μέσω διαδικτύου τα εστιατόρια αυτά και να τσεκάρετε τα μενού και τις επιλογές που έχετε. Ψάξτε για μέρη που έχουν αρκετές επιλογές. Επίσης, κάποια εστιατόρια έχουν δίπλα από το κάθε γεύμα διατροφικές πληροφορίες, που θα σας φανούν χρήσιμες. Μπορείτε να επιλέξτε ένα εστιατόριο που απευθύνεται σε παιδιά και έχουν υγιεινό παιδικό μενού, που να περιλαμβάνει μικρότερα μεγέθη μερίδας και τα γεύματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να παρέχουν άφθονη τροφή για τους μικρούς καταναλωτές.

Το να γνωρίζει ο γονιός να μαγειρεύει, κάνει πολύ πιο εύκολη την επιλογή από το μενού οποιοδήποτε εστιατορίου, ειδικά σε περιπτώσεις που θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στο θερμιδικό περιεχόμενο του παιδιού σε λίπος και σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Μια καλή και εύκολη λύση, ώστε να περιορίσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο ενός πιάτου είναι να επιλέξουμε ένα πιάτο με τρόφιμα που είναι ψητά, βραστά ή ατμού και να αποφύγουμε τα τηγανητά και τα τρόφιμα που αναφέρονται ως τραγανά, πλούσια (πιθανόν σε κάποιου είδους σάλτσα) και φυσικά τα ογκρατέν. Όταν έρθει η ώρα να παραγγείλετε, μην διστάσετε με ρωτήσετε τον σεφ για το πιάτο που έχετε επιλέξει να φάει το παιδί σας. Ζητήστε του να αντικαταστήσει κάποιο τηγανητό συνοδευτικό του πιάτου με βραστά λαχανικά, σαλάτα με ελαιόλαδο αντί για κάποια παχυντική σάλτσα ή κάτι πιο υγιεινό όπως φρούτα ή βραστές πατάτες. Πολλά εστιατόρια σερβίρουν τεράστιες μερίδες , μερικές φορές αρκετά για δύο ή τρία άτομα, ρωτήστε πριν παραγγείλετε κάποιο από αυτά τα πιάτα.

Φροντίστε να ισορροπήσετε το γεύμα του παιδιού σας με τρόφιμα από όλες τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων: κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Για ορεκτικό επιλέξτε φρέσκες σαλάτες, για παράδειγμα σαλάτες με κοτόπουλο, τυρί ή θαλασσινά μπορούν να εφοδιάσουν με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες το παιδί σας. Αν το παιδί σας ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε λιπαρά, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα dressing με χαμηλά λιπαρά ή να παραλείψετε κάποια από τα extras, όπως κρουτόν ή μπέικον. Επίσης, το τυρί μπορεί μπορεί να είναι κάποιο τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

Για τα γεύματα των παιδιών, επιλέξτε σαν ποτό γάλα ή χυμό αντί για κάποιο αναψυκτικό, αφού αυτά τα ροφήματα θα εφοδιάσουν το παιδί με θρεπτικά συστατικά και το γάλα με ασβέστιο και όχι με κενές θερμίδες όπως τα αναψυκτικά. Άλλωστε, το ασβέστιο είναι σημαντικό σε όλες τις ηλικίες, αλλά στα παιδιά είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών. Αν στο τέλος θελήσετε να παραγγείλετε κάποιο επιδόρπιο, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο φρούτο αντί για γλυκό.

Κάποια βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζει ο γονιός είναι ότι πρέπει να τρώμε αργά. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για τον εγκέφαλό μας, να πάρει το μήνυμα από το στομάχι μας ότι έχουμε χορτάσει. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε αργά τείνουν να καταναλώνουν μικρότερες μερίδες σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν γρήγορα το φαγητό τους. Επίσης, δεν χρειάζεται το παιδί να καταναλώσει όλο το φαγητό του. Μην το πιέζετε. Αφήστε το να φάει μέχρι εκεί που μπορεί και πάρτε το περίσσευμα σπίτι. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι οι μερίδες προορίζονται για τους ενήλικες και όχι για τα παιδάκια, εκτός αν επιλέξετε κάποιο παιδικό μενού ή ένα εστιατόριο που απευθύνετε κυρίως στα παιδιά. Αφήστε το να δοκιμάσει μια νέα γεύση ή ένα νέο τρόφιμο.

Τα εστιατόρια μπορεί να είναι εκφοβιστικά για τους ανθρώπους που προσπαθούν να επιμείνουν σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά με την σωστή προετοιμασία και την εμπιστοσύνη, μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας μαζί με τα παιδιά σας στο εστιατόριοχωρίς να εγκαταλείψετε την υγιεινή διατροφή.


Βιβλιογραφία
Benton, D. 2004. Role of parents in the determination of the food preferences of children and the development of obesity. Int J Obes Relat Metab Disord, 28, 858-69.
Holsten, J. E. & Compher, C. W. 2012. Children's food store, restaurant, and home food environments and their relationship with body mass index: a pilot study. Ecol Food Nutr, 51, 58-78.
Tandon, P. S., Wright, J., Zhou, C., Rogers, C. B. & Christakis, D. A. 2010. Nutrition menu labeling may lead to lower-calorie restaurant meal choices for children. Pediatrics, 125, 244-8.

Γράφει η Σελανικλή Μαίρη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Πηγή: medNutrition

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου