Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξενεί τη διοργάνωση του ετήσιου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου THE CHILD AND THE BOOK 2014 , στην Αθήνα, 10-12 Απριλίου, 2014.
Το θέμα του συνεδρίου είναι: «Χρόνος, Χώρος και Μνήμη στη Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους».Βασικοί στόχοι του συνεδρίου είναι η διερεύνηση της πολυσχιδούς παρουσίας του χρόνου, του χώρου και της μνήμης στη λογοτεχνία , την κουλτούρα και τα media για παιδιά και νέους, αλλά και ευρύτερα η συνάντηση επιστημόνων και ερευνητών από διάφορες χώρες καθώς και η καλλιέργεια διεπιστημονικού διαλόγου. Οι ενδεικτικοί θεματικοί άξονες αναφέρονται όχι μόνο στη λογοτεχνία αλλά γενικότερα στο βιβλίο και σε κάθε πολιτισμική μορφή που απευθύνεται ή αφορά το παιδικό-νεανικό κοινό(τέχνες, κινηματογράφος,θέατρο,τηλεόραση, ηλεκτρονικό βιβλίο, πολυμεσικές εφαρμογές,κ.ά.).
Ενδεικτικοί Θεματικοί άξονες
- Οι έννοιες του Χρόνου ,του Χώρου και της Μνήμης: θεωρητικά ζητήματα και προοπτικές.
- Ταξίδια στο χώρο και το χρόνο.
- Όψεις του χρονότοπου στη λογοτεχνία και τα media για παιδιά και νέους.
- Η αφηγηματική κατεργασία του χρόνου και του χώρου.
- Η καλλιτεχνική έκφραση των εννοιών και των σχέσεων του χρόνου και του χώρου.
- Ουτοπίες, Ετεροτοπίες, Δυστοπίες.
- Οριακοί,περιθωριακοί, απομονωμένοι, μυστικοί χώροι στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους.
- Μεταμορφώσεις και μετασχηματισμοί της παιδικής λογοτεχνίας μέσα στο χρόνο: διασκευές, μεταγραφές, μεταφράσεις, (επανα)αφηγήσεις, (μετα)αφηγήσεις.
- Η εξέλιξη του βιβλίου για παιδιά, η «εμπορευματοποίηση» της παιδικής λογοτεχνίας.
- Η παρουσία της μνήμης(πραγματικής ή κατασκευασμένης, κ.ά). στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους.
- Η λογοτεχνία για παιδιά και νέους και το παρελθόν: αναπαραστάσεις του παρελθόντος, ιστορικό μυθιστόρημα, «ιστοριογραφική» μεταμυθοπλασία.
- Αφηγήσεις ζωής και είδη αυθιστόρησης στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους: αυτοβιογραφία, βιογραφία, απομνημόνευμα,κ.ά. (Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να συμβουλευτείτε την εκδοχή του Call for Papers στην αγγλική γλώσσα).
Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.
Μορφή του Συνεδρίου
Κεντρικές ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές.
Παράλληλες συνεδρίες με ανακοινώσεις διάρκειας 20 λεπτών και συζήτηση.
Ανακοινώσεις τύπου poster.
Παράλληλες δράσεις.
Έχει επίσης προγραμματιστεί η παρουσίαση εργαστηρίων με ειδικότερη θεματική από μέλη της επιστημονικής επιτροπής και προσκεκλημένους ομιλητές.
Καλούνται μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές, εκπαιδευτικοί, να συμμετάσχουν στο συνέδριο με ανακοινώσεις.
Δηλώσεις συμμετοχής
Σημαντικές ημερομηνίες:
Υποβολή περιλήψεων: 5 Φεβρουαρίου 2014.
Ενημέρωση για αποδοχή περιλήψεων μετά από διαδικασία κρίσης: τέλος Φεβρουαρίου 2014. Παρακαλούμε να αποστείλετε τίτλο και περίληψη της ανακοίνωσης ή του poster σας (300 λέξεις) καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα(100 λέξεις) στα δύο μέλη της επιστημονικής επιτροπής, Βίκυ Πάτσιου (vpatsiou@primedu.uoa.gr )
και Τζίνα Καλογήρου (gkalog@primedu.uoa.gr).
Προγραμματίζεται η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου σε μορφή έντυπου τόμου.
Εγγραφές:
Σαράντα (40) Ευρώ, εγγραφή κατά την άφιξη(περιλαμβάνονται : φάκελος συνεδρίου, καφές, snacks, γεύμα ή δείπνο υποδοχής, η εκδοτική επιμέλεια και η δημοσίευση των εισηγήσεων).
Προσκεκλημένοι κεντρικοί ομιλητές:
Sandra L. Beckett, ( Faculty of Humanities, Department of Modern Languages, Literatures and Cultures, Brock University, St. Catharines, Ontario, Canada).
Janet Evans, (Liverpool Hope University, UK). Nina Goga, (Bergen University College, Norway). Ase Marie Ommundsen, (Oslo and Akershus University College of Applied Sciences, Faculty of Education and International Studies, Oslo, Norway).
Για όλα τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του συνεδρίου θα ενημερώνεστε με ανακοινώσεις.
Επιστημονική επιτροπή: Δρ. Δημοσθένης Δασκαλάκης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Επιστημών και του Παρατηρητηρίου Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας. Δρ. Βίκυ Πάτσιου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας(19ος-20ος αι.) και Παιδικής Λογοτεχνίας. Δρ. Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της. Και όλα τα μέλη ΔΕΠ του ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ.
Επικοινωνία : Τζίνα Καλογήρου, τηλέφωνα : 0030-210 3688059, 6972022805
Πηγή: diorismos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου