Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η Μαλάλα χαρίζει 50.000 δολάρια για να πάνε σχολείο τα παιδιά της Γάζας


H Μαλάλα Γιουσαφζάι, η ακτιβίστρια της εκπαίδευσης από το Πακιστάν που πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν, θα δωρίσει τα 50,000 δολάρια που μόλις έλαβε από το βραβείο «World's Children's Prize», για την ανοικοδόμηση σχολείων στη Γάζα.

Η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, παρέλαβε την Τετάρτη το βραβείο «World Children’s Prize» για τα δικαιώματα τωνπαιδιών, στη Σουηδία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, δήλωσε ότι θα δώσει τοέπαθλο του βραβείου ύψους 50.000 δολαρίων, μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών UNRWA, για τηνανοικοδόμηση 65 σχολείων στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Τα παιδιά στη Γάζα έχουν υποφέρει από τις συγκρούσεις και τον πόλεμο. Τα χρήματα αυτά θα τα βοηθήσουν να έχουν «ποιοτική εκπαίδευση» και να συνεχίσουν τη ζωή τους, γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνα και έχουν ανθρώπους που τα υποστηρίζουν» είπε η 17χρονη ακτιβίστρια.
Μοναδική διάκριση για την Μαλάλα

Η Μαλάλα είναι η πρώτη προσωπικότητα που λαμβάνει τοWorld Children’s Prize και το Νόμπελ, την ίδια χρονιά.

Οι διοργανωτές των βραβείων δήλωσαν ότι εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο είχαν ψηφίσει για τη Μαλάλα.

Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε ο Τζον Γουντ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την εργασία του ως διευθυντής της Microsoft, και έχει αφιερώσει 15 χρόνια εργασίας σε βιβλία, σχολικές βιβλιοθήκες και σχολεία εκατομμυρίων παιδιών, μέσα από τον οργανισμό που έχει ιδρύσει «Room to Read».

Παράλληλα, τιμήθηκε και η Ιντιρα Ραναμαγκάρ από το Νεπάλ, η οποία αγωνίζεται τα τελευταία 20 χρόνια για τα δικαιώματα τωνπαιδιών των καταδίκων στην εκπαίδευση και στη ζωή έξω από τις φυλακές.
«Τα παιδιά αξίζουν ποιοτική εκπαίδευση»

Σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στον δικτυακό τόπο της UNRWA, η Μαλάλα είπε ότι η οργάνωση κάνει "ηρωική δουλειά" για να βοηθήσει τα παιδιά στη Γάζα. Και πρόσθεσε: «Οι ανάγκες είναι συντριπτικές - περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών. Θέλουν και αξίζουν ποιοτική εκπαίδευση, ελπίδα και πραγματικές ευκαιρίες για να οικοδομήσουν ένα μέλλον».

«Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των 65 σχολείων που καταστράφηκαν κατά την πρόσφατη σύρραξη. Αθώα παιδιά Παλαιστινίων έχουν υποφέρει τρομερά και για πάρα πολύ καιρό».

Ο Pierre Krähenbühl, Γενικός Επίτροπος της UNRWA, δήλωσε «βαθιά συγκινημένος» από την χειρονομία της Μαλάλα, η οποία θα ενισχύσει το ηθικό των 250.000 μαθητών στη Γάζα και των παραπάνω από 9.000 δασκάλων που βρίσκονται στην περιοχή.

«Υπέφεραν δραματικά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και η κίνηση σας θα απαλύνει τον πόνο των τελευταίων μηνών» είπε απευθυνόμενος στη Μαλάλα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η 17χρονη ακτιβίστρια είναι «το σύμβολο δυναμισμού για κάθε παιδί πάνω στη Γη» και πηγή έμπνευσης για όλους.

Πηγή: TheTOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου