Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

«Δεν θέλω να είμαι το κακό παιδί! Βοήθεια!»

Η διαρκής διόρθωση και η κριτική αφήνουν τα παιδιά μας απελπισμένα, χωρίς ελπίδα. Βοηθήστε το παιδί σας να αισθανθεί και πάλι καλά δίνοντάς του αυτοπεποίθηση μέσα από αυτές τις ιδέες. 

Στα ξεσπάσματα θυμού του γιου μου, άρχισα να ακούω ένα διαφορετικό μήνυμα: «δεν θέλω να είμαι το κακό παιδί».

«Είμαι ηλίθιος! Μακάρι να μην είχα γεννηθεί». Όταν ο γιός μου, ο Casey, είπε αυτές τις φράσεις, πόνεσε η καρδιά μου. Πώς μπορούσε αυτό το παιδί να νιώθει τόσο απελπισμένο; Άρχισα να σκέφτομαι τα μηνύματα που λάμβανε όπου και αν πήγαινε: «Πρέπει να μάθεις να μένεις ακίνητος. Γιατί δεν μπορείς να ακολουθείς οδηγίες;» Πάντα έβρισκε τον μπελά του για πράγματα που δεν μπορούσε να ελέγξει. Μέσα στα ξεσπάσματά του άρχισα να ακούω ένα διαφορετικό μήνυμα: «Δεν θέλω να είμαι το κακό παιδί! Δεν θέλω να βρίσκω τον μπελά μου συνέχεια. Χρειάζομαι εργαλεία για να πετύχω, χρειάζομαι βοήθεια!»

Ορίστε μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας:

- Δώστε στο παιδί σας μια κάρτα προόδου. Αν είστε συνέχεια τιμωρημένος εξαιτίας της αναπηρίας σας, είναι λογικό να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας. Δημιουργήστε μια κάρτα προόδου που θα υπογραμμίζει τα θετικά στοιχεία του παιδιού σας, σύμφωνα πάντα με τις αξίες της οικογένειάς σας. Σημειώστε όλες τις φορές που το παιδί σας έδειξε ηγετικές ικανότητες, δημιουργικότητα, συμπόνια, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει ότι έχει ταλέντα που αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται στον πραγματικό κόσμο. 

- Δώστε του εργαλεία για να πετύχει. Αν το παιδί σας χρειάζεται να έχει στα χέρια του ένα αντικείμενο για να συγκεντρώνεται, κολλήστε μια ταινία Velcro κάτω από το θρανίο του στο σχολείο και στο σπίτι. Είναι ένα αποτελεσματικό παιχνίδι για τη νευρικότητα των χεριών που δεν αποσπά την προσοχή του παιδιού και βελτιώνει τη συγκέντρωσή του και το βοηθά με τις αισθητηριακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Όταν το παιδί σας αναστατώνεται, πείτε του να κάνει μια συγκεκριμένη φυσική δραστηριότητα, όπως πχ να κάνει ένα διαστημόπλοιο με Lego ή να κάνει 37 πηδηματάκια σε ένα μίνι τραμπολίνο. Η φυσική δραστηριότητα το βοηθά να ελέγξει την απογοήτευση και την αναστάτωσή του καλύτερα από ότι οι φωνές σας να σταματήσει. 

- Φροντίστε να επαινείτε το παιδί σας. Πολύ συχνά περιμένουμε να μπλέξουν τα παιδιά μας για να του δείξουμε ότι τα αγαπάμε. «Πιάστε» το παιδί όταν δείχνει αυτό-έλεγχο και επαινέστε το για τη συμπεριφορά του. Βάλτε το κεφάλι σας στο καθιστικό και πείτε «Παιδιά, θέλω να σας πω ότι παίζετε πολύ όμορφα μαζί τα τελευταία 18 λεπτά. Είμαι πολύ περήφανη για εσάς». Γράψτε ένα σημείωμα στο παιδί εξηγώντας του τρεις λόγους για τους οποίους είστε περήφανοι για αυτό και βάλτε το κάτω από το μαξιλάρι του. 

- Δείξτε στον κόσμο τα δυνατά σημεία και τις μεγάλες αγάπες του παιδιού σας. Δώστε στο παιδί σας ευκαιρίες να δείξει τα ταλέντα του κάνοντας αυτό που αγαπά. Βοηθήστε το να αρχίσει την δική του επιχείρηση δημιουργίας πραγμάτων, να εθελοντιστεί σε ένα καταφύγιο ζώων, να παίξει βιολί σε κάποιο κέντρο για συνταξιούχους ή να πουλήσει εισιτήρια για μια φιλανθρωπική εκδήλωση. Όταν τα παιδιά κάνουν αυτά που αγαπούν και βοηθούν άλλους ανθρώπους, χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους και βλέπουν αισιόδοξα το μέλλον. 

Απόδοση του άρθρου "I Don't Want to Be the Bad Kid! Help!"

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου