Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Το Μουσείο των παιδιών γιορτάζει

Ενα από τα ελάχιστα μουσεία στον κόσμο που ασχολούνται αποκλειστικά με την τέχνη των παιδιών εκθέτοντας έργα τους, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, κλείνει τα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.

Και τα γιορτάζει... παιχνιδιάρικα, με δράσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν στα τέλη Νοεμβρίου. Στην έναρξη των εκδηλώσεων, στις 2 Νοεμβρίου, προσκαλεί όλα τα παιδιά, από 0 έως... 100 χρονών, να διασκεδάσουν δημιουργικά.

Εικαστικά εργαστήρια, αφήγηση παραμυθιού, θεατρική δράση, κίνηση και μια διαφορετική γνωριμία με ανθρώπους του μουσείου περιμένουν τους επισκέπτες από τις 11.00 έως και τις 17.00, με ελεύθερη είσοδο. Στους δύο ορόφους του μουσείου, ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14 ετών, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν... παίζοντας στις εκθέσεις «Στο εργαστήριο με τον Χατζηκυριάκο Γκίκα», «plan A - plan B», που αφορά τα όνειρα των παιδιών για το μέλλον τους, «Εγώ το παιδί, ο κόσμος μου κι ο κόσμος όλος», καθώς και στη νέα έκθεση «Το δικαίωμα να είσαι παιδί», όπου παρουσιάζονται ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα παιδιών από όλη την Ελλάδα και διάφορες χώρες του κόσμου, χρονολογημένα από το 1945 έως και το 2014 -ανήκουν στην ευρύτερη συλλογή του μουσείου.

Οι δημιουργικές θεματικές δράσεις ξεκινούν στις 11.00 (η κάθε δράση διαρκεί 20 λεπτά και θα επαναλαμβάνονται κάθε 30 λεπτά) μέχρι τις 17.00.

Οι θεματικές τους: «Παιχνιδοτυπώματα», με αφορμή τη συμμετοχή των παιδιών στο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής «plan A - plan B», όπου τα παιδιά θα φτιάξουν τα δικά τους τυπώματα. «Το δικαίωμα να μεγαλώνω» - το δικαίωμα να έχουν όλοι στέγη, τροφή, περίθαλψη, μέσα από ζωγραφική και κατασκευές. «Είναι δικαίωμά μου να συμμετέχω, να παίζω, να ζωγραφίζω», με αφορμή τα εικαστικά παιχνίδια στη διαδραστική γωνιά της έκθεσης «Το δικαίωμα να είσαι παιδί». «Ημουν κι εγώ εδώ», απόφοιτος από τα εικαστικά εργαστήρια του μουσείου θα σας δείξει μικρά μυστικά.

Επίσης, «1994-2014, ένα έργο γίνεται 20 χρονών», ποιος το έφτιαξε, πόσων χρονών ήταν, πόσων χρονών είναι τώρα, σε πόσες εκθέσεις έχει πάει; Αλλά και «Μ' ένα παραμύθι ζωγραφίζω», ένα βιβλίο συνομιλεί με ένα έργο από την έκθεση «Εγώ το παιδί, ο κόσμος μου κι ο κόσμος όλος». Τέλος, «20 ερωτήσεις ? 20 απαντήσεις», έχετε γνωρίσει πολλούς διευθυντές μουσείων να δίνουν συνέντευξη στα παιδιά;

Επιπλέον, το μουσείο συμμετέχει στο OpenWalkAthens των atenistas, που διοργανώνουν στις 2 Νοεμβρίου, για τέταρτη χρονιά, έναν ανοικτό περίπατο στα μικρά μουσεία στο κέντρο της πόλης δίνοντας την ευκαιρία στους Αθηναίους να γνωρίσουν πτυχές της πόλης και των ανθρώπων της.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την τέχνη από την παιδική ηλικία μέσα από σχολικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 2,5 έως 13 ετών, σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια για μεμονωμένους επισκέπτες κάθε εθνικότητας και τη διοργάνωση εκθέσεων για την ανάδειξη της μοναδικότητας της παιδικής τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τα 20 χρόνια σε αριθμούς

140.000 παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού έχουν συμμετάσχει στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα με πηγή έμπνευσης τις εκθέσεις που παρουσιάζει στον χώρο του.

11.000 παιδιά έχουν δημιουργήσει έργα ζωγραφικής και κατασκευές στα εικαστικά εργαστήρια.

650 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια επιμόρφωσης.

52 εκθέσεις παιδικών έργων έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

26 διεθνείς εκθέσεις σε συνεργασία με την TATE Modern του Λονδίνου, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Ιαπωνία, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη, το Ολυμπιακό Μουσείο στην Ελβετία, το Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Οσλο της Νορβηγίας κ.α.

11 Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής έχει οργανώσει.

7.000 έργα παιδιών 5 έως 14 ετών ανήκουν στις πολύτιμες συλλογές του.

Αντιγόνη Καράλη
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου