Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Εξέταση ούρων προβλέπει αν ένα μωρό θα γεννηθεί πρόωρα

Μια πολλά υποσχόμενη, νέα εξέταση ούρων που μπορεί να προβλέψει αν ένα παιδί θα γεννηθεί πρόωρο ή λιποβαρές και συνεπώς θα έχει αναπτυξιακά προβλήματα στη συνέχεια, δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Imperial College του Λονδίνου.

Το τεστ είναι μη επεμβατικό και ανιχνεύει την παρουσία ορισμένων μορίων στα ούρα.

Όσο πιο πρόωρος είναι ένας τοκετός, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κατοπινών μεταβολικών, καρδιαγγειακών και άλλων διαταραχών για ένα παιδί.

Το αυξημένο επίπεδο μιας γλυκοπρωτεΐνης τείνει να εμφανίζεται σε εκείνες τις εγκύους, στις οποίες πρέπει να προκληθεί πρόωρος τοκετός.

Ακόμη, τα μειωμένα επίπεδα μιας τρίτης ομάδας μορίων σχετίζονται με ανεπαρκή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι έγκυες με μειωμένα επίπεδα αυτών των ουσιών εμφανίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Ακόμη και οι ερευνητές δεν πίστευαν πόσο νωρίς στη διάρκεια της κύησης, υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χαμηλό βάρος του μωρού κατά τη γέννηση και σε μερικά προϊόντα μεταβολισμού, τα οποία είναι δυνατό να ανιχνεύσουμε εύκολα σε ένα δείγμα ούρων της μητέρας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι θα ήταν δυνατό να βελτιωθεί ο εντοπισμός εκείνων των γυναικών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν μικρότερα μωρά ή πρόωρα, χρησιμοποιώντας μια μη επεμβατική τεχνολογία ανάλυσης.

Πηγή: news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου